Úterý, 19. března 2024

EBRD financuje ukrajinské výrobce biopotravin

EBRD financuje ukrajinské výrobce biopotravin

Evropská banka pro obnovu a rozvoj zahajuje novou iniciativu, která bude zaměřena na podporu ukrajinských výrobců biopotravin, kteří mají zájem o vstup na globální trh certifikovaných organických potravin a nápojů.

Podle odhadů expertů je na Ukrajině registrováno kolem 180 producentů organických produktů, kteří obdělávají přibližně 400 764 ha certifikované organické zemědělské půdy (1 % z celkové plochy orné půdy na Ukrajině).

Je to mnohem méně, než v zemích EU (např. v Rakousku se pro ekologické zemědělství využívá 19,4 % orné půdy), takže jsou možnosti pro růst. Příznivá zeměpisná poloha dává Ukrajině možnost zabezpečovat potřeby EU, kde vyrostl trh s biopotravinami čtyřikrát během posledních deseti let. Spotřebitelé biopotravin v zemích EU nyní utrácí dvakrát více, než před 10 lety, a tento trend bude pravděpodobně pokračovat. EU má však omezené půdní zdroje pro ekologické zemědělství a proto musí dovážet biopotraviny více než ze 130 zemí mimo Evropu, aby uspokojila poptávku, která neustále stoupá.

Zdroj: www.business.ua
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Kyjevě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů