Úterý, 19. března 2024

Zájem Čechů o biopotraviny roste, kontroly na jejich pravost jsou přísné a detailní

Zájem Čechů o biopotraviny roste, kontroly na jejich pravost jsou přísné a detailní

Poptávka po biopotravinách v Česku rok od roku roste, s tím se množí i dotazy spotřebitelů, zda produkt, který kupují, je opravdu bio nebo tak jen vypadá. Pokud mají lidé pochybnosti nad etiketou výrobku, mohou si ověřit jeho pravost v registru ekologických podnikatelů, který najdou na stránkách ministerstva zemědělství.

Jeden kus konvenčního skotu ,,pokazí" celé bio-stádo

Každý výrobek, který je označen jako bio, musí být zároveň certifikován. Inspekční společnost Bureau Veritas platnost těchto certifikátů bio ověřuje jak u tuzemských, tak zahraničních dodavatelů, kontroly jsou přísné a velmi detailní.

,,Řešili jsme případ, kdy si zemědělec pořídil o jeden kus ,,konvenčního skotu" navíc do svého ,,bio stáda". Okamžitě musel řešit nápravná opatření, celému stádu se prodloužilo přechodného období, to znamená, že maso se nesmí po vymezenou dobu označovat jako bio," přibližuje Iva Vrkočová z Bureau Veritas, která patří v Česku mezi čtyři společnosti s oprávněním pro kontrolu a certifikaci v ekologickém zemědělství.

,,Jako kontrolní firma dohlížíme na celý výrobní proces a máme možnost záchytu rizikových zemědělců, kde evidentně hrozí nedodržování předpisů nebo velmi obtížné dodržování. Stává se, že po osobním rozhovoru a detailnějším průzkumu farmáři nedoporučíme, aby do systému ekologického zemědělství vstupoval. Tímto chráníme spotřebitele před rizikovými faktory," uzavírá za Bureau Veritas Iva Vrkočová," vedoucí oddělení zemědělsko-potravinářských komodit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů