Čtvrtek, 28. března 2024

Vaří z místních surovin a naučí vás jak

Vaří z místních surovin a naučí vás jak

Sezónně a regionálně - tak se vaří v Hostětíně, jehož ekologické Centrum Veronica je vyhlášené svým přístupem nejen k životnímu prostředí, ale také ke stravování. Vaří se tam totiž s využitím biopotravin a velký důraz se klade i na místní zdroje. Momentálně si tam můžete pochutnávat například na pokrmech z dýní či červené řepy, které byly právě sklizeny z přírodní zahrady. Hostětínští vás zvou na sobotu 15. října 2016 - přijeďte, naučí vás vařit ,,po jejich".

,,Po našem", nebo také ,,z našeho", to znamená ze surovin, které právě v této době nabízí náš region", objasňuje organizátorka kurzu vaření, Zdeňka Psotová. Je čerstvě sklizeno, takže v Centru Veronica na stůl přicházejí čerstvá mrkev, petržel, zelí, červená řepa či tolik oblíbená dýně - plodina mnoha možností.

V kurzu vaření se bude připravovat například pečená dýně s ovčím sýrem, polévka z pečené dýně, mrkvový dort, petrželový chlebíček, bramborový salát se sušenými rajčaty a další dobroty ze surovin nakoupených v regionu. Kromě přípravy chutných pokrmů pod vedením paní Jany Otrubové se účastníci se dozvědí i to, kde v regionu nakoupit kvalitní maso, zeleninu bez chemie či čerstvé mléko.

,,Tím, že v Centru Veronica vaříme s využitím biopotravin a sezónních a regionálních potravin, snižujeme zátěž na životní prostředí, především z dopravy. Lidé by se měli naučit jíst tak, jak to bylo běžné v minulosti - to, co získají z blízkého okolí. Dnešním problémem je, že lidé neví, kam mohou chodit nakupovat kvalitní suroviny. I na to jsme mysleli a pozvali jsme na kurz regionálního zemědělce, pana Víta Janíčka ze Šumic, který dodává zeleninu nejen nám, ale v tzv. bedýnkovém systému zásobuje již více než desítku rodin z regionu.", objasňuje Psotová.

Na listopad chystají v Hostětíně další kurz, který bude tentokrát zaměřen na zpracování jehněčího masa. Oba kurzy vaření z regionálních potravin se konají, díky projektu, který je finančně podpořen z Ministerstva zemědělství.

Na kurzy vaření se lze přihlásit na e-mailu zdenka.psotova@veronica.cz nebo na telefonu 572 630 670. Cena kurzu je 600 Kč.

Odkaz na akci: http://hostetin.veronica.cz/vareni-po-nasemu-i

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů