Úterý, 19. března 2024

Víte, kam ve Zlínském kraji pro regionální výrobky?

Víte, kam ve Zlínském kraji pro regionální výrobky?

Nová internetová stránka www.VyrobkyZKraje.cz přináší přehled výrobků a výrobců ze Zlínského kraje. Uživatelé tak mohou najít svého nejbližšího výrobce masa, mléka, pečiva, ovoce a zeleniny, medu, bylinek, ale i oděvů či řemeslných výrobků pro domácnost i zahradu. Web vytvořil spolek Tradice Bílých Karpat.

V online katalogu je nyní zapsáno zhruba 300 regionálních výrobců, jeho tvůrci však očekávají navýšení počtu zapsaných osob. ,,Katalog má sloužit pro tři základní skupiny uživatelů", popisuje jej jeho spoluautorka Hana Machů. ,,V první řadě ho prezentujeme obcím a institucím, které často chtějí nakupovat místní výrobky buď na různé rauty, semináře anebo jako dárečky pro partnery. Ale neví, kde mohou takové výrobky koupit anebo netuší, že v jejich či sousední obci je nějaký šikovný výrobce právě toho, co oni potřebují. Samosprávy anebo organizátoři různých akcí mohou nákupem místních výrobků nejen podpořit svůj region, ale mohou toto využít i pro prezentaci svého uvědomělého přístupu ke konání akce.
Druhou skupinou osob, která může katalog využívat, jsou organizátoři různých farmářských trhů, slavností či jarmarků, na kterých chtějí mít kvalitní zboží z regionu. Třetí skupinou jsou maminky a lidé běžně nakupující, které neuspokojuje nabídka v supermarketech a chtějí podpořit místního farmáře, u kterého znají i příběh vzniku potraviny a mohou si ověřit i kvalitu výrobku."

kraj

Regionální potraviny přináší hned několik výhod. Většinou jsou čerstvější, mají lepší chuť a vůni, takže si více pochutnáte. Neujely k vám tisíce kilometrů, takže nezatížily ovzduší zplodinami z výfukových plynů. Víte, od koho je kupujete a koho podporujete vašimi penězi. Pomáháte lidem udržet si jejich práci a tak podporujete rozkvět vašeho regionu.

,,V online katalogu se orientujeme spíše na menší producenty, kterým zveřejnění pomůže i v propagaci jejich výrobků či služeb. V tomto máme zkušenosti z provozu regionální značky Tradice Bílých Karpat", říká manažerka spolku Hana Machů a popisuje, jak se objevila myšlenka vzniku katalogu: ,,Našemu spolku často volávali různí organizátoři farmářských trhů a ptali se, zda existuje nějaký přehled osob, které by mohli na trh pozvat. Měli jsme i různá jednání se Zlínským krajem anebo s restauracemi v regionu a poptávka o přehledu výrobců byla i z této strany. To nás motivovalo k vytvoření stránek www.vyrobkyzkraje.cz. Pomohlo nám i Ministerstvo životního prostředí, které vznik katalogu finančně podpořilo v grantovém řízení."

Obyvatelé Zlínského kraje i samotní výrobci mohou přispět k rozšiřování katalogu a k udržování jeho aktuálnosti. ,,Chcete-li být zapsáni v katalogu anebo najdete-li neaktuální záznam, budeme rádi, když nás budete informovat na adrese tbk@tradicebk.cz. Společně tak můžeme udržovat databázi výrobců tak, aby byla funkční a sloužila pro podporu místa, kde žijeme a lidí v něm", dodává Machů.


Projekt byl finančně podpořen v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí. Nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů