Úterý, 19. března 2024

Odborníci: Dramatický úbytek vláhy na jižní Moravě není strašení, je to realita. Zmrzlá půda vodu neudrží

Odborníci: Dramatický úbytek vláhy na jižní Moravě není strašení, je to realita. Zmrzlá půda vodu neudrží

Přesto, že jižní Moravu pokryl sníh, vrstva ledu nepropustí odtávající vodu do půdy. ,,V prosinci byly holomrazy a teprve potom napadl sníh, půda na Moravě je promrzlá 30-50 cm do hloubky. Pokud přijdou teplejší dny, tak dojde k sublimaci a voda se vypaří do vzduchu, v půdě nezůstane," upozornil zemědělce profesor Zdeněk Žalud při jejich setkání ve čtvrtek 2. února v Žebětíně, které zorganizoval Zemědělský svaz ČR.
Průzkumy ukazují, že republika vysychá od nižších nadmořských výšek. ,,Dramatický úbytek vláhy na jižní Moravě není strašení, je to realita. Teplé zimy, které byly v posledních letech, jsou problém, není sníh, který dostane vodu do půdy. Do budoucna lze očekávat méně tzv. zahradních dešťů, bude pršet v přívalech," upozornil profesor Žalud.

Zemědělcům pomáhá při rozhodování monitoring sucha s názvem Intersucho

Problém sucha je způsoben tím, že máme teplejší roky, voda se vypařuje a dostává se do vzduchu, nezůstává v půdě. Oteplení znamená více energie v atmosféře a ta občas práskne. To jsou extrémy, které ovlivňují hospodaření.
Projekt Intersucho používá pět modelů pro předpověď počasí (pro porovnání Český hydrometeorologický ústav používá jenom jeden), denně data aktualizují. Díky tomuto projektu mohou zemědělci plánovat práci na polích. Informace z webu intersucho.cz využívají také v zemědělském družstvě Pooslaví Nová ves. ,,Jihomoravský kraj je významně postižen suchem. Výzkumy převedené do praktického používání jako je například Intersucho pomáhají zemědělcům v plánování osevních postupů," prozradil Lukáš Jurečka, předseda Zemědělského svazu Brno-venkov a Znojmo.

Připravují se další opatření proti suchu
,,Letos v květnu spustíme nově kalkulačku vláhové potřeby. Zadali jsme odborným institucím více než deset výzkumných projektů, které se týkají sucha. Je mezi nimi například výzkum, jak efektivně a jaké plodiny pěstovat v oblastech častěji postihovaných suchem a nedostatkem půdní vláhy," informoval ministr Jurečka zemědělce o dalších opatřeních.
V roce 2016 proběhla revize aktuálního stavu závlahových systémů v zemědělství. Cílem bylo zjistit jejich stav a využívání. Ministerstvo zemědělství připravilo dotační titul na podporu jejich obnovy, rekonstrukce a rozvoj. Do roku 2022 pro tuto oblast poskytne jednu miliardu korun. Program spustí už letos. Při jednání se také o tom, že třetina vody pro napájení zvířat by šla uspokojit srážkovou vodu, když se bude uskladňovat. Ministerstvo zemědělství to bude nyní prověřovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů