Úterý, 19. března 2024

Alternativní potraviny rostou. Lidé mají větší chuť ke kvalitnějšímu stravování

Dle aktuálních dat společnosti Nielsen zaznamenaly oproti roku 2015 BIO potraviny a produkty ekologického zemědělství nárůst obratu na 792 milionů korun.

Alternativní potraviny rostou. Lidé mají větší chuť ke kvalitnějšímu stravování

Nejvíce se prodává BIO mléko či jogurty, ve velkém pak lidé vyhledávají další alternativní potraviny, jako jsou bezlepkové výrobky či raw produkty. Obchodníci na stoupající trend reagují jak rozšířením nabídky, tak i specializovanými koutky, aby zákazníci měli při nákupu lepší přehled.

V ČR zaznamenaly BIO potraviny v roce 2016 podle aktuálních výsledků maloobchodního auditu společnosti Nielsem obrat 792 miliónů korun, což je v tržbách o 0,4 % více než v roce 2015. Data pokrývají obchody s potravinami a smíšeným zbožím (bez velkoobchodních a specializovaných prodejen).

Co táhne na BIO

Podle údajů Českého statistického úřadu nejvíce konzumujeme mléko, mléčné výrobky, obiloviny, maso a zeleninu. Prodej v segmentu BIO tak kopíruje i běžné konzervativní potraviny - víc jak polovinu tržeb za nákupy v segmentu BIO činí deset kategorií, jehož žebříčku vévodí BIO mléko a jogurty. Samotné tyto dva druhy potravin tvoří dokonce celou pětinu z obratu celé kategorie BIO.

Velmi přísné kontroly produkce biopotravin

Vyprodukované biopotraviny jsou velmi kvalitní, jejich produkce je nejvíce kontrolovaný systém v oblasti potravin. ,,Například přejedete traktorem určeným na chemický postřik půdu, která je v režimu bio. I sebemenší kontaminace pozemku chemickou látkou, i kdyby šlo o pár kapek, stačí k tomu, že je tato plocha vyřazena z ekologického statutu," říká vedoucí oddělení zemědělsko-potravinářských komodit Iva Vrkočová z inspekční společnosti Bureau Veritas, která patří v Česku mezi čtyři organizace s oprávněním pro kontrolu a certifikaci v ekologickém zemědělství.

BIO a alternativní potraviny přehledněji

Obratově mezi alternativními potravinami je stále nejsilnější kategorií právě BIO, které ale dnes již mnoho zákazníků nevnímá pouze jako životní styl, ale také jako záruku kvality, o kterou se mohou opřít další lifestylové směry, jako raw, vegan, bezlepek a podobně. Zájem lidí o rozmanitější stravování se tak odráží i v chování obchodníků. BIO a další alternativní potraviny oddělili od dalšího sortimentu, aby poskytli zákazníkům komfort při výběru. ,,Do sortimentu v našich lékárnách jsme zřídili koncem loňského roku novou kategorii ,Zdravá výživa'. BIO potraviny a další produkty, které představují také řešení pro zákazníky s potravinovými intolerancemi, jsou nyní k dostání ve vybraných lékárnách BENU i našem e-shopu. Od prvního okamžiku vidíme, že zákazníci rozšíření nabídky směrem k BIO a alternativním druhům stravy velmi vítají. Trendy dnešního lifestylového světa (Quinoa a Chia semínka) jsou vidět i na prodejích v naší síti," říká Petra Čiperová, marketingová manažerka sítě lékáren BENU a dodává, že pokud se zákazník v širokém sortimentu neorientuje, lékárníci mu vždy rádi poradí, vhodný produkt doporučí a poskytnou informace o tom, zda je vybraná potravina vhodná s ohledem na zdravotní stav nebo léky, které zákazník užívá ať už dlouhodobě nebo jimi jen léčíte nějaké akutní onemocnění.

Globus má Zdravý svět

Pro poměrně velkou změnu se rozhodl řetězec hypermarketů Globus. Pilotně na plochách čtyř svých hypermarketů zřídil takzvané shop in shopy ,,Zdravý svět", kde zákazníci najdou o přibližně 600 produktů více oproti standardní nabídce ze sortimentu BIO, raw, bezlepkové nebo veganské stravy. ,,V tuto chvíli jsou samostatné plochy zřízené v hypermarketech Globus v Praze Čakovicích, Ostravě, Trmicích u Ústí nad Labem a Havířově. Zákazníci zde mohou vybírat z 1 300 položek alternativních potravin. V ostatních hypermarketech pak nabízíme přibližně 700 produktů," říká mluvčí hypermarketů Globus Pavla Hobíková s tím, že rozšíření shop in shopů bude pokračovat. ,,Zákazníci velmi uvítali, že nacházejí vše na jednom místě a nemusejí část produktů hledat v běžném sortimentu. Velmi pozitivně také vnímají, že sortiment bezlepku se rozšířil na dvojnásobný prostor, který zaznamenává jeden z největších nárůstů prodejů. Nový koncept otevírá možnosti mimo jiné pro vegany a příznivce raw stravy," dodala Pavla Hobíková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů