Úterý, 19. března 2024

Nový systém elektronické certifikace EU pro dovoz ekologických potravin

Nový systém elektronické certifikace EU pro dovoz ekologických potravin

Ode dneška se začíná používat nový systém elektronické certifikace, který umožní lépe monitorovat dovoz ekologických produktů. EU se tak stane světovou špičkou, pokud jde o sledovatelnost těchto produktů a sběr spolehlivých údajů o obchodu s nimi.

Tento průkopnický systém přispěje k posílení předpisů v oblasti bezpečnosti potravin a snížení rizika možných podvodů. Kromě toho umožní snížit administrativní zátěž pro firmy i úřady a také získávat mnohem komplexnější statistické údaje o dovážených ekologických produktech.

Během šestiměsíčního přechodného období se budou pro dovoz ekologických produktů používat potvrzení jak v papírové, tak v elektronické podobě. Od 19. října 2017 pak bude možná pouze certifikace elektronická.

Evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan k tomu uvedl: ,,Důsledná certifikace a kontrola, k níž jsme se zavázali, je důležitou součástí norem EU pro bezpečnost potravin. Díky těmto přísným normám jsme se v otázce potravin stali nejlepší adresou světa, ale ani tak nesmíme polevit a musíme hledat nové a lepší způsoby, jak jít ještě dál. Tato nová pravidla zlepší sledovatelnost ekologických produktů, jež představují významný rostoucí trh."

Z praktického hlediska budou změny znamenat začlenění dovozních osvědčení pro ekologické produkty do obchodního řídicího a expertního systému (Trade Control and Expert System, TRACES) - již existujícího elektronického systému EU pro sledování pohybu potravin v rámci Unie. Tento nepřetržitě dostupný systém napomáhá usnadňování obchodu, protože obchodním partnerům a příslušným úřadům umožňuje snadno získávat informace o pohybu zásilek a urychluje správní postupy. Ukázal se být také neocenitelným nástrojem, který díky sledování pohybu zásilek usnadňuje rychlou reakci na ohrožení zdraví a řízení rizik u odmítnutých zásilek.

Souvislosti

V reakci na doporučení Evropského účetního dvora a žádost členských států o řešení problémů s monitorováním pohybu ekologických produktů a důsledností kontrol dovozu mají tato nová pravidla zlepšit sledovatelnost ekologických produktů a snížit riziko možných podvodů.

Dne 14. října 2016 bylo zveřejněno prováděcí nařízení Komise (EU) 2016/1842, kterým se mění nařízení (ES) č. 1235/2008, pokud jde o elektronické potvrzení o kontrole pro dovážené ekologické produkty a určité další prvky, a nařízení (ES) č. 889/2008, pokud jde o požadavky na konzervované nebo zpracované ekologické produkty a předávání informací.

Další informace

Více o ekologickém zemědělství v EU

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů