Čtvrtek, 28. března 2024

V Čechách se cholery bát nemusíme,na hygienu ale dbejme nejen při cestování

V Čechách se cholery bát nemusíme,na hygienu ale dbejme nejen při cestování

,,V posledních měsících dosáhl počet lidí nakažených cholerou ve světě řádu desetitisíců - onemocnění se vyskytlo v několika zemích, např. v Tanzanii či Etiopie. Našich občanů se cholera může týkat, pokud tyto rizikové země navštíví, proto jim doporučujeme využít rad a možnosti vakcinace v očkovacích centrech a při cestování přísně dodržovat hygienická doporučení," uvedl dnes náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči prof. Roman Prymula v souvislosti s dvěma pacienty, kteří byli v tomto týdnu hospitalizováni s průjmovým onemocněním po návštěvě Tanzanie.


Cholera je akutní průjmové onemocnění způsobené bakterií Vibrio cholerae. Po poměrně krátké inkubační době (1-5 dnů, někdy i jen několik hodin) postihnou nakaženého intenzívní průjmy, případně i zvracení. Velmi rychle postupující dehydratace člověka ohrožuje na životě, na místě je antibiotická léčba a především rehydratace infuzní terapií. V našich podmínkách je pro lékaře možné onemocnění zvládnout na jednotce intenzivní péče. Cholera je infekce velmi nepříjemná, nicméně smrtnost na toto onemocnění je přibližně jedno procento a týká se pacientů, kteří nebyli léčeni.


,,Laboratorní vyšetření potvrdila u českých pacientů navrátivších se z Tanzanie jeden případ epidemické cholery, u druhého se jednalo o choleře podobné průjmové onemocnění. Cholera je spojena s velmi nízkými sociálními a hygienickými standardy, zatímco u nás jsou tyto standardy vysoké, proto šíření cholery v ČR nepředpokládáme," sdělila dále Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Ve spolupráci s Hygienickou stanicí Hlavního městka Prahy byla nicméně přijata protiepidemická opatření a kontaktovány příslušné zahraniční instituce.

Při cestování do rizikových zemí doporučujeme občanům řídit se doporučeními epidemiologů - využít nabízených možností očkování a přísně dodržovat hygienická pravidla. V rámci předcházení infekce cholerou používejte výhradně balenou vodu, a to nejen na pití, ale i např. na čištění zubů či omývání ovoce a zeleniny. Vedle vody jsou nejrizikovějšími potravinami mimo jiné i syrové mořské plody.

Nejaktuálnější doporučení k cestování najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí (popř. výběr konkrétní země).

Hygienická a vakcinační doporučení Vám poskytne nejbližší očkovací centrum.


Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail:
tisk@mzcr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů