Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Kuře z ekochovu či velkodrůbežárny? Odzbrojující chuťový rozdíl

03.08.2009  |  125× přečteno      vytisknout článek

Kuře z ekochovu či velkodrůbežárny? Odzbrojující chuťový rozdíl

Jen málo českých spotřebitelů mělo možnost poznat skutečnou chuť kuřecího masa. V průmyslovém zemědělství, odkud pochází téměř veškerá produkce drůbežího masa, kuřata žijí přibližně 42 dní. Jenže jak zjistilo Hnutí DUHA, aby kuřata prošla fází dospívání, kdy podle vědců maso získává typické chuťové vlastnosti, je potřeba život mnohem delší a kvalitnější [2]. Toho se jim ve velkodrůbežárnách nedostane.

 

Skupina vyškolených degustátorů potvrdila, že větší šťavnatost a intenzivnější chuť mají biokuřata z ekologického zemědělství. Vyplývá to ze studie, pro jejíž účely vědci chovali 250 kuřat ekologicky a 250 konvenčně. Obě skupiny zvířat dostávaly stejné krmivo. Při laboratorní analýze masa vyšlo najevo, že biokuřata měla výrazně méně tuku a naopak větší množství masa na prsou i stehnech [3]. Ke stejným závěrům došly i další studie s menšími testovanými hejny [4] [5].

 

Kromě větší délky života je pro brojlery důležitá i pohybová aktivita, tedy dostatečný výběh a vhodné krmivo. Podle evropských pravidel ekologického zemědělství smějí být kuřata porážena nejdříve po 81 dnech života a nesmí jich být více než 4 800 v jedné drůbežárně [6]. Naopak v průmyslových velkodrůbežárnách bývá natěsnáno běžně přes 40 tisíc brojlerů.

 

Vinou slabé státní podpory z ekologického zemědělství nyní pochází méně než 0,02 % české drůbeže. Současné dotace nemotivují zemědělce k přechodu na ekozemědělství dostatečně. I když se situace na trhu začíná pomalu zlepšovat, nemá drtivá většina spotřebitelů možnost biokuřecí nakupovat a ochutnat. Požádat ministra zemědělství o lepší podporu může kdokoli odesláním e-mailu z webových stánek www.ceskebiopotraviny.cz.

 

 

Vratislav Vozník, tiskový mluvčí Hnutí DUHA říká:

"Produkty z ekologického zemědělství jsou oproti konvenčním chuťově daleko bohatší. Biokuřata nejsou na českém trhu téměř k dostání, ale poptávka po biokuřecím na trhu existuje. Současné nastavení dotací nemotivuje farmáře k přechodu na ekozemědělství dostatečně, ale situaci může zlepšit ministr zemědělství zavedením lepší státní podpory."

 

Kontakt:

Vratislav Vozník, telefon 607 258 508, email vratislav.voznik@hnutiduha.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist