Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Biookurky jsou čisté. Pověst biojídla ale utrpěla

02.06.2011  |  zdroj: HN  |  25× přečteno      vytisknout článek

Biookurky jsou čisté. Pověst biojídla ale utrpěla

Přesně tři dny trvala v Česku panika kolem biopotravin, které podle médií rozšířily nebezpečnou střevní nákazu. Přestože se ukázal opak, ředitel řetězce s biojídlem Country Life říká, že jej i celý biopotravinový byznys aféra hodně poškodila.

"Už od nedělního rána, kdy jsme se to dozvěděli, to bylo hodně dramatické. Celý včerejšek jsem nedělal nic jiného, než se věnoval novinářům," říká Otakar Jiránek, ředitel Country Life.

Jiránek tvrdí, že vedení Country Life už od neděle vědělo, že bakterie Escherichia coli byly zaznamenány jen na jednom nebo dvou kusech biookurek. Navíc od úplně jiného distributora, než od kterého zeleninu z Německa odebírají.

"Média tvrdila věci, které vůbec nebyly doložené. I když ušlé tržby ještě spočítané nemáme, je jisté, že to bude mít velký dopad na nás i na celý sektor biopotravin. I dnes ministr zemědělství Fuksa řekl, že bioprodukty mohou být kontaminovány tím, že se polévají močůvkou, což vůbec není pravda. Tak se v ekologickém zemědělství vůbec nehospodaří," oponuje Jiránek.

Country Life, Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství a Bioinstitut nyní připravují veřejné prohlášení. Jiránek se také chce poradit s právníky a vůči některým médiím pravděpodobně podá žalobu. "Protože u biopotravin je naopak mnohem menší riziko kontaminace nebezpečnými látkami než u všech ostatních potravin. Jejich kvalita se velmi přísně kontroluje," ujišťuje Jiránek.

Že by biopotraviny byly z hlediska nákazy nebezpečné, popírají i odborníci. Například bývalý náměstek ministra pro ekozemědělství Jiří Urban tvrdí, že nákaza zeleniny biologickým hnojivem je velmi nepravděpodobná.

"Hnojivo se nestříká na listy, ale zaorává se do půdy. Navíc se to dělá před začátkem sezony, takže bakterie by v půdě nepřežily," říká Urban. "Jediná teoretická možnost by byla, že by zeleninu například pokálel pták a bakterii by na ni přenesl. Nebo že by zelenina byla uskladněna ve sklepě a vykálel by se na ni například potkan. Ale tohle riziko je u každé zeleniny," říká Urban.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist