Úterý, 19. března 2024

Podpora bioplynových stanic vyšla na více než 20 miliard korun

Podpora bioplynových stanic vyšla na více než 20 miliard korun

Bioplynové stanice už v Česku produkují více elektřiny než solární panely. Zatímco z bioplynových stanic to loni bylo 2134 gigawatthodin (GWh), z fotovoltaiky pouze 2070 GWh. Píše to tabletový týdeník Dotyk. Podle něho obdobný trend pokračuje i letos, což potvrdilo ministerstvo průmyslu. ČR je v počtu výroben bioplynu už páté v Evropě.

Podle výpočtu týdeníku bylo do roku 2013 z veřejných zdrojů na podporu bioplynových stanic vyplaceno více než 20 miliard Kč. Přes 16,5 miliardy korun získaly projekty od roku 2004 na provozní dotace, dalších zhruba 3,5 miliardy korun přišlo na dotacích investičních z operačních programů EU. K tomu lze ještě připočítat i letošní provozní dotace, jež výrazně přesáhnou šest miliard.

Přestože stát po kauze s předotovanými solárními elektrárnami provozní dotace na nové projekty zelené energie stopnul, týdeník Dotyk zjistil, že v připravované tzv. "velké novele" energetického zákona se opět podpora novým bioplynkám objevila.

"Má jít údajně o malé bioplynové stanice založené na odpadových zdrojích. Nicméně náš Energetický regulační úřad může kontrolovat jen doklady, fyzicky nejsme schopni zjistit, z čeho se bioplyn skutečně vyrábí," uvedl místopředseda Energetického regulačního úřadu Martin Laštůvka. Novela je v gesci ministerstva průmyslu a obchodu.

Celková podpora obnovitelných zdrojů v Česku zatím stála přibližně 200 miliard korun. A v následujících zhruba 15 letech se suma při dosavadním trendu zvýší o dalších zhruba 670 miliard, upozorňuje na základě svých propočtů týdeníku Dotyk, které potvrdil i Energetický regulační úřad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů