Čtvrtek, 28. března 2024

Čínského prezidenta asi nepotěšilo, že se podle něj jmenuje brouk

Čínského prezidenta asi nepotěšilo, že se podle něj jmenuje brouk

Čínský entomolog, který pracuje na České zemědělské univerzitě v Praze, byl natolik nadšený, že objevil nový druh brouka z rodu Rhyzodiastes, že mu dal druhové jméno podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga: Xii (Siův). Chtěl mu tak poděkovat za to, že "pod jeho vedením je naše vlast neustále silnější a silnější", napsal list The Times. Čínského státníka to ale údajně nepotěšilo.

Mezi klady čínského prezidenta nepatří dar humoru ani schopnost zasmát se sám sobě, poznamenal list. Zatímco americký prezident Barack Obama bez problémů přijal, že je po něm pojmenovaný pavouk, a zesnulý jihoafrický vůdce Nelson Mandela propůjčil své jméno nahožábrému mořskému živočichovi, čínští cenzoři dělají všechno pro to, aby zmínky o broukovi Rhyzodiastes xii vymýtili - a státní sdělovací prostředky musely články o pojmenování nového brouka vymazat.

Wang Čcheng-Pin (Cheng-Bin Wang) svůj objev popsal v taxonomickém časopise Zootaxa. Tři nové druhy objevil ve shnilém dřevě a kravském trusu na tropickém jihočínském ostrově Chaj-nan.

"Rhyzodiastes (Temoana) xii se pyšní blýskavým leskem a jeho genitální segment je přiměřeně dlouhý, na špičce úzce zakulacený," napsal Wang v popisu. A dodal, že tohoto brouka vnímá jako symbol úspěchů čínského vůdce.

"Rhyzodiastes (Temoana) je velmi vzácný - nemusíte narazit na jediného ani po deseti terénních sběrech - a živí se shnilým dřevem." To podle entomologa představuje metaforu k Si Ťin-pchingovi, vzácné osobnosti jaká se vyskytne jednou za století, který se rozhodl zakročit proti korupci - tedy proti tomu, co je v čínské společnosti ztrouchnivělé.

To, že se z jeho brouka stala politicky citlivá záležitost, vědce popudilo. Prezidentovi proto vzkázal prostřednictvím agentury AFP: "Haló! Milovaný prezidente Si! Tohle je vzácný brouk! Jméno tohoto druhu bude existovat navždy! Je to nesmírná čest!"

A online posměšky, že prezident dostal jméno podle hovnivála či páchnoucí ploštice, smetl Wang Čcheng-Pin ze stolu jako "nesmysly" šířené "nekulturními lidmi".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů