Úterý, 19. března 2024

Na Karvinsku funguje nová bioplynová stanice, první svého druhu

 Na Karvinsku funguje nová bioplynová stanice, první svého druhu

Společnost Depos dnes v Horní Suché na Karvinsku představila novou bioplynovou stanici, která využívá nejmodernější technologii mikroturbín. Podle firmy je první svého druhu v Moravskoslezském kraji a jedna z mála v Evropě. Novinářům to dnes řekli zástupci společnosti Depos Horní Suchá a sdružení Gascontrol - Talpa, které speciální technologii na principu suché fermentace vybudovalo. Stavba stanice stála 83 milionů korun.

Stanice bude zpracovávat převážně domovní biologicky rozložitelný komunální odpad, ovoce, zeleninu, štěpku, trávu a pečivo z celého Karvinska a vyrábět elektřinu a teplo. "Základem technologie bioplynové stanice jsou čtyři fermentační komory dlouhé 29 metrů. Bioplyn v nich vzniká kontrolovanou mikrobiální přeměnou organických látek bez přístupu vzduchu. Energoblok pak tvoří tři mikroturbíny," uvedla mluvčí Gascontrolu Jana Dronská.

Právě instalace mikroturbín ve spojení s bioplynovou stanicí je v Česku podle obchodního ředitele Gascontrolu Milana Slamečky výjimečná. "Většina bioplynových stanic má klasické kogenerační jednotky sestavené ze soustrojí spalovacího pístového motoru a generátoru," uvedl Slamečka.

Technologie suché fermentace se podle firmy v Evropě rozvíjí teprve v posledních letech a v Česku je málo využívaná. "Oproti mokré fermentaci má vyšší pořizovací výdaje, ale na druhé straně přináší nižší provozní náklady a další výhody jako například širší spektrum zpracované biomasy," řekla Dronská. Kromě navážení a vyvážení biomasy je provoz stanice plně automatizovaný.

Stanice zpracuje až 12.000 tun odpadu ročně. Vyprodukuje 150 metrů krychlových bioplynu za hodinu. Ročně z něj vyrobí až 1400 megawatthodin elektřiny a 2600 megawatthodin tepla. "Vyrobená elektřina odpovídá průměrné roční spotřebě tisícovky obyvatel. Elektrická energie bude využita pro vlastní potřebu firmy Depos a dodávána do veřejné sítě, tepelná energie se spotřebuje v technologickém procesu," řekla Dronská. Bioodpad dosud firma kompostovala bez energetického využití.

Společnost Depos Horní Suchá působí od roku 1994 v oblasti nakládání s odpady. Vznikla kvůli potřebě obcí a měst okresu Karviná nakládat s odpady v souladu s platnou legislativou. Zpracování biologicky rozložitelných odpadů vytříděných z komunálního odpadu se věnuje od roku 2004. Depos má 40 zaměstnanců, akcionáři jsou města Karviná, Havířov, Orlová a Petřvald, obce Horní Suchá, Albrechtice, Stonava a Těrlicko a společnost AWT Rekultivace.

Skupina Gascontrol je českým výrobcem a dodavatelem technologií pro energetiku, strojírenství a stavebnictví. Zaměřuje se také na vývoj plynárenských a energetických zařízení a technologií na zpracování odpadů. Do skupiny patří 26 firem, které zaměstnávají zhruba tisíc lidí. Roční obrat skupiny se pohybuje kolem 2,5 miliardy korun. Vlastníky mateřské společnosti Gascontrol jsou její zakladatelé Mieczyslaw Molenda a František Sasyn.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů