Čtvrtek, 28. března 2024

Firma 15 let skladovala stovky tun nebezpečných ropných kalů. Dostala pokutu 300 tisíc korun

Firma 15 let skladovala stovky tun nebezpečných ropných kalů. Dostala pokutu 300 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložili pokutu 300 tisíc korun společnosti HYDROGEOLOGIE CHRUDIM spol. s r.o. Firma ve svém Dekontaminačním a recyklačním středisku DEKOS v Hradci Králové po dlouhá léta skladovala přijímané nebezpečné odpady v rozporu s provozním řádem zařízení.

,,Prokázali jsme, že společnost skladovala 205 tun nebezpečných ropných kalů minimálně 15 let. Dalších několik desítek tun ropných látek vylila na vrchol zemin procházejících dekontaminačním procesem. Na tomto vrcholu ve výšce přibližně čtyři metry tak vznikla improvizovaná ,,jímka", v níž byly nebezpečné odpady po léta skladovány a částečně do zemin vsakovaly," uvedl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové. Inspektoři také zjistili, že v dekontaminačním středisku docházelo k mísení přijímaných odpadů v rozporu s provozním řádem.

Kromě pokuty 300 tisíc korun za porušení zákona o integrované prevenci uložili inspektoři ČIŽP společnosti HYDROGEOLOGIE CHRUDIM také opatření k nápravě spočívající v odstranění těchto nebezpečných odpadů. Opatření k nápravě firma již splnila.

HYDROGEOLOGIE.jpg

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů