Pátek, 29. března 2024

Maďarský soud nařídil nový proces kvůli katastrofě s rudým bahnem

 Maďarský soud nařídil nový proces kvůli katastrofě s rudým bahnem

Maďarský odvolací soud dnes zrušil loňský rozsudek, osvobozující obžalované v případu jedné z největších průmyslových havárií v dějinách země, a nařídil nový proces. Před sedmi lety po protržení hráze úložiště s toxickým odpadem z hliníkárny ve městě Ajka, asi 160 kilometrů západně od Budapešti, přišlo deset lidí o život.

Prokuratura obvinila bývalé vedení podniku z nedbalostí a požadovala nepodmíněné tresty od pěti do deseti let vězení. Ale soud první instance loni v lednu všech 15 obžalovaných zprostil viny s tím, že se nedopustili žádného trestného činu. Lidé havárií postižení i politické strany reagovali na verdikt rozhořčeně.

Havárie se stala okolo poledne 4. října 2010. Po protržení hráze uniklo do okolí na milion tun toxického kalu. Dva metry vysoká vlna červeného bahna zasáhla tři obce u továrny, kolem 150 lidí utrpělo zranění, stovky domů se staly neobyvatelnými a 8000 lidí muselo být evakuováno.

Podle soudu, který se opíral o znalecké posudky statiků, způsobila katastrofu nestabilita podloží. Soud ve Veszprému se usnesl na tom, že obžalovaní vzhledem ke stavu dokumentace a k platným povolením pro provoz skládky neměli objektivní možnost vznik havárie předvídat.

Prokurátor se však odvolal proti rozsudku, který podle něj dospěl k mylným závěrům. Odvolací soud v Györu mu nyní vyhověl.

Do uměle vytvořených lagun v okolí továrny byl už za komunistického režimu ukládán tekutý odpad vznikající při zpracování bauxitu. Byl to kal tvořený řadou sloučenin včetně oxidů železa, jež mu dodávaly charakteristickou oranžovorudou barvu. Ačkoliv odpad obsahoval určité množství nebezpečných těžkých kovů, hlavní riziko pro životní prostředí představovala jeho vysoká zásaditost. Hodnotou pH se rudá břečka vyrovnala louhu a při styku s kůží působila chemické popáleniny.

Ekologická organizace Greenpeace uvedla, že zjevně nešlo o přírodní pohromu, ale o lidské selhání, protože na snímcích z vesmíru je jasně vidět, že se laguny odpadu hýbou, ale nikdo je po deset let nekontroloval.

Rozsah katastrofy přiměl tehdejší vládu premiéra Viktora Orbána k vyhlášení stavu nouze ve třech postižených župách a k povolání armády s těžkou technikou a vrtulníky. Obyvatelům zdevastovaných obcí vláda slíbila uhradit škody.

Maďarské úřady uložily v roce 2012 hliníkárenské společnosti MAL za způsobené škody pokutu 135,1 miliardy forintů (takřka 12 miliard korun). V důsledku toho stát nad firmu převzal kontrolu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů