Čtvrtek, 28. března 2024

Hlučínská radnice chce třídit bioodpad i v bytových domech

Hlučínská radnice chce třídit bioodpad i v bytových domech

Hlučínská radnice chce třídit biologický odpad i v bytových domech. Zjišťuje proto nyní zájem jejich obyvatel. Pokud se to podaří, bude Hlučín na Opavsku patřit mezi první města v Česku, které k tomuto kroku přistouplo. Zatím se v Hlučíně biologický odpad třídí jen v rodinných domech. ČTK to dnes sdělila mluvčí města Ivana Gračková.

"Pokud obyvatelé nemovitosti tuto možnost projednají a shodnou se, že by měli zájem třídit bioodpad, přistavíme jim k domu hnědou popelnici určenou na odpad rostlinného původu," uvedla místostarostka Blanka Kotrlová (za ANO). Město podle ní nyní chce testovat nejen zájem lidí o popelnice, ale také technické provedení. V České republice se totiž bioodpad například ze sídlišť zatím sváží jen v ojedinělých případech.

Kotrlová se domnívá, že tento trend bude dříve či později aktuální. "Separace bioodpadů i na sídlištích nás stejně čeká. A těm, kteří se chtějí chovat ekologicky a snižovat tak množství netříděného komunálního odpadu, chceme dát takovou možnost už nyní. Služba u bytových domů bude součástí ceny, kterou už nyní lidé platí za komunální odpad, stejně jako pro obyvatele rodinných domů," doplnila.

Popelnice k domům zajistí společnost Marius Pedersen, která hospodaření s komunálním odpadem pro Hlučín zajišťuje. "V Moravskoslezském kraji zatím bioodpad u bytových domů neseparujeme, ale v některých lokalitách v dalších krajích už to naše společnost zkouší," řekl obchodní ředitel Marius Pedersen pro Moravu Zdeněk Tyl.

Do hnědých popelnic patří pouze odpad rostlinného původu, z domácností jsou to hlavně zbytky ovoce a zeleniny, slupky z brambor, kávový lógr a podobně. Bioodpad se do popelnic nesmí vyhazovat v igelitových pytlících, protože tím by se znehodnotil a bylo by nutné jej vyvézt zároveň s komunálním odpadem.

Od roku 2015 se v Hlučíně třídí bioodpad v rodinných domech. Svoz hnědých popelnic z rodinné zástavby se koná vždy od jara do podzimu. Dosavadní zkušenosti jsou velmi dobré, proto chce město nabídnout tuto možnost i lidem v bytových domech. Odpad se většinou zpracovává v kompostárně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů