Čtvrtek, 28. března 2024

Pod Brdy vyroste první bioplynová stanice ČEZ. Kejdu a energetické plodiny změní v elektřinu

Pod Brdy vyroste první bioplynová stanice ČEZ. Kejdu a energetické plodiny změní v elektřinu

První bioplynovou stanici v rámci Skupiny ČEZ postaví společnost ČEZ Obnovitelné zdroje v podbrdském Číčově. Kogenerační jednotka o instalovaném výkonu vyšším než 0,5 MW umožní celoroční produkci elektřiny pro více než 1 000 domácností.

Premiérové kilowatthodiny elektřiny dodá na přelomu roku spotřebitelům nová bioplynová stanice v obci Číčov ležící na úpatí Brd, poblíž Spáleného Poříčí. Obnovitelný zdroj pro výrobu elektřiny bude disponovat instalovaným výkonem 526 kW Budoucí provozovatel bioplynové stanice, společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, předpokládá zahájení výstavby zdroje začátkem července.

"Po přípravných zemních pracích počítáme v průběhu srpna s betonáží základů. Září bude ve znamení montáže reaktorů. K jejich prvnímu tzv. krmení by mělo dojít v březnu 2011," nastínil detaily z rodného listu číčovské "bioplynky" manažer rozvoje ČEZ Obnovitelné zdroje Adam Moravec.

Ve fermentačních nádobách bioplynových stanic jsou zpracovávány organické materiály bez přístupu vzduchu. V případě Číčova bude "palivem" hovězí kejda a energetické plodiny. Ty při fermentaci produkují bioplyn s vysokým obsahem metanu. Tento je následně využit jako palivo k výrobě elektřiny. Kromě ní je dalším výstupem teplo v podobě horké vody.

Vstupní substrát - "palivo" - si číčovská bioplynová stanice zajistí ze sousední farmy a z blízkého okolí. Energetické plodiny v podobě travní senáže a kukuřičné siláže jsou skladovány po celý rok. Samotné fermentory (nádrže, v nichž dochází k produkci bioplynu) jsou pod střechou a tím plynotěsně uzavřeny.

"Výstavbě bioplynových stanic přikládáme do budoucna důležitou roli při rozšiřování našeho portfolia o nové zdroje čisté elektřiny. Nedlouhou po rozjetí číčovské výrobny čisté elektřiny bychom rádi navázali dalším bioplynovým zdrojem," věří jednatel ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.

Parametry bioplynové stanice Číčov:

  • Instalovaný elektrický výkon: 526 kW
  • Počet provozních hodin: 7 750 hodin ročně
  • Suroviny: hovězí kejdy, kukuřičné siláže, travní senáže
  • Elektrická účinnost: 40,4 %
  • Dodaná elektřina: 3,372 GWh ročně (tj. pokrytí spotřeby cca 1 000 domácností)
  • Množství surovin za den: 55 tun
  • Množství surovin za rok: 20 tisíc tun
  • Fermentory: o celkovém objemu 2800 m3
  • Plynojem: 500 m3
  • Nádrže na kal: 2 000 m3
  • Stavební plocha: 10 000 m2

Instalace zdrojů 100% čisté ekologické energie je zároveň v souladu s vizí FUTUR/E/MOTION, kterou Skupina ČEZ deklaruje záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji. Skupina ČEZ spuštěním dalšího obnovitelného zdroje elektřiny zároveň přispívá k plnění platných závazků ČR vůči Evropské unii zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie na hrubé spotřebě.

Již od listopadu provozuje společnost ČEZ Obnovitelné zdroje fotovoltaickou elektrárnu v Hrušovanech nad Jevišovkou (viz tisková zpráva http://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/2672.html) Na sklonu roku 2009 pak spustila také dvojici větrných elektráren u Věžnice na území kraje Vysočina (viz tisková zpráva http://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/2740.html)

Martin Schreier, manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů