Pátek, 29. března 2024

Stát přiškrtí malé elektrárny

Stát přiškrtí malé elektrárny

Stát chce zamezit dalšímu průšvihu, jaký přinesla masová výstavba solárních elektráren, a na provozovatele malých zdrojů si přichystal nový bič. Poslanecká sněmovna pravděpodobně příští týden posvětí novelu energetického zákona, která počítá s tím, že výstavbu každého zdroje s výkonem nad jeden megawatt musí odsouhlasit ministerstvo průmyslu a obchodu.

>>Je to antiliberální opatření. Jde proti velkým bioplynovým stanicím a hlavně proti větrným elektrárnám. A to u nich povolovací řízení už teď trvá čtyři roky,<< řekl Ekonomu Edvard Sequens z ekologického sdružení Calla.

Ministr průmyslu Martin Kocourek naopak autorizace považuje za nezbytný nástroj, který do budoucna zabrání rozpočtovému plýtvání. Stejnému, jako je současné chvíli vyplácení miliardových dotací na podporu solární energetiky. Tvrdí také, že s jejich pomocí lze >>ukočírovat<< nadměrný nárůst počtu elektráren na biomasu.

Ekologové ještě doufají, že se při hlasování podaří zvýšit limit alespoň na 10 megawattů.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů