Čtvrtek, 28. března 2024

Zápach - víme jak na něj...

Dlouhotrvajíci vedra kromě zemědělců a vodohospodářů nadělala vrásky na čele i řadě z nás...

Zápach - víme jak na něj...

Kromě nepohodlí v důsledku vysokých teplot se totiž výrazně projevil i další problém, kterým je zvýšený zápach. Při vyšších teplotách se totiž začínají projevovat i zdroje zápachu, které jinak běžně tolik nevnímáme, nebo jsme schopni je tolerovat. Takových zdrojů pachových emisí může být celá řada, od obyčejných popelnic a kontejnerů (ne nadarmo svážejí v turistických centrech u středozemního moře odpadky prakticky denně), přes kanalizace až po zemědělské, komunální nebo i průmyslové areály.

Obtěžování zápachem se s rozvojem společnosti a obecně kvality života a životního prostředí začíná dostávat stále více do popředí, lidé si ho více všímají a také hledají způsoby jak proti němu bojovat. Svědčí o tom i rostoucí počet stížností a mediálních kauz, které v nedávné době proběhly sdělovacími prostředky.

Otázkou je, zda lze proti zápachu účinně bojovat? Odpověď zní naštěstí ANO! Universální a 100%-ně účinné řešení samozřejmě neexistuje, ale kdo hledá, najde. My jsme při pátrání, narazili na zajímavou a inovativní technologii firmy BiothysTM GmbH, která je známá více jak 30let a funguje v mnoha zemích po celém světě a kterou v našich podmínkách zavádí do praxe rodinná firma Regitas z Přerova. Oblastí neutralizace zápachu touto technologií je celá řada, od velkých plošných zdrojů jakými jsou kompostárny, skládky, ČOV, přes zemědělské areály, kanalizace a průmyslové technologie (gumárenství, povrchové úpravy, petrochemii) až po řešení pro restaurace, obchody, ale i domácnosti.

"Technologie BiothysTM GmbH je založena na chemických reakcích mezi molekulami zápachu a aktivními látkami. Tato reakce je nelineární, dosahuje značného úbytku zápachu při dosažení bodu neutralizace a dosahuje výsledků až 95%. Použité polymerní gely, granulát a kapaliny obsahují aktivní látky, které jsou uvolňovány do prostoru, kde vytváří sloučeniny s molekulami zápachu, ve kterých zápach následně neutralizují. Vytvořené sloučeniny jsou poté neškodné pro životní prostředí a lidské zdraví", sdělil nám Filip Červinka, obchodní zástupce firmy Regitas.

Rozhodli jsme se jeho tvrzení ověřit a navštívili jsme proto areál firmy Eden v Adamově, kde novou technologii zhruba před třemi měsíci nainstalovali a odzkoušeli. Zápach z vypalovací pece práškové lakovny trápil okolí již delší dobu, vzniklo kvůli tomu i občanské sdružení a následovala řada stížností... ,,Poté, co jsme řešili potřebu rozšíření výroby a výstavbu nové lakovny, rozhodli jsme se problémy se zápachem razantně vyřešit", říká zástupce Edenu p. Velikovský, který je zodpovědný za rozvoj projektů firmy. ,,Vždyť téměř polovina podmínek k dokumentaci o posuzování vlivů na životní prostředí nové lakovny se týkala omezení zápachu", dodává. Od nasazení technologie Regitasu pak stížnosti občanů zcela ustaly. Jak jsme měli možnost ověřit sami na místě, jen několik metrů od stávajícícho výduchu z vypalovací pece není cítit při plném provozu žádný zápach, technologie tak plní svůj účel a bude nasazena i u nové lakovny, jejíž provoz hodlá Eden spusti v příštím roce.

Stále aktuálnější problematikou zápachu se hodláme i nadále systematicky zabývat. Pro všechny, kterým není lhostejná kvalita životního prostředí a obtěžuje je zápach, jsme na základě získaných informací a zkušeností připravili facebookový profil s názvem "Puch a Pach - Poradí, když to nevoní", na kterém najdou zájemci praktické ale i zajímavé informace z oblasti zápachu (příčiny, zdroje, měření, zdravotní aspekty, zajímavosti...) a boje proti němu.

Autor: Radek Janoušek
www.EnviWeb.cz - zpravodajství pro životní prostředí

Kontakty:

Bc. Filip Červinka
obchodní zástupce fy Regitas
+420 602 655 676
filip.cervinka@regitas.cz
www.regitas.cz


p. Velikovský
rozvoj projektů fy Eden Europe
+420 725 526 820
karel.velikovsky@eden-eu.com
www.eden-eu.com

FOTO

regitas

1. Zařízení pro uvolňování aktivních látek

regitas

2. Místo dávkování aktivních látek do vzduchotechnického potrubí

biothys

3. Výduch

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů