Úterý, 19. března 2024

ECHA zveřejnila stručné pokyny - Doporučení pro uživatele chemikálií na pracovišti

Cílem stručných ECHA pokynů je pomoci uživatelům chemikálií při plnění povinností podle nařízení REACH a CLP.

ECHA zveřejnila stručné pokyny - Doporučení pro uživatele chemikálií na pracovišti

ECHA ve spolupráci s pracovní skupinou HelpNet připravila stručné pokyny -- Doporučení pro uživatele chemikálií na pracovišti, pro snadnější orientaci v klasifikaci (nebezpečných vlastnostech), označování a balení chemických látek a směsí a možnostech využívání/vytěžování dostupných informací o chemických látkách/směsích (např. InfoCard, informace na štítcích, v bezpečnostních listech, expozičních scénářích a dal.) zveřejněných na webových stránkách ECHA pro efektivní systém řízení chemikálií na pracovišti.

Součástí pokynů je také přehled platných (k 30. 03. 2016) jednak legislativních opatření vztahujících se ke klasifikaci, balení a označování chemických látek a směsí a jednak hlavních legislativních opatření specificky se vztahující k problematice řízení, nakládání a bezpečného používání chemikálií.

ECHA uvádí, že dokument bude dostupný v 23 jazycích členských států EU, tj. i v českém jazyce.

Pozn.: HelpNet je síť vytvořená z ECHA helpdesku a helpdesků členských států pro účely vysvětlování požadavků nařízení Rady a Evropského parlamentu REACH, CLP a BPR (biocidní přípravky). Tato síť byla vytvořena pro zlepšení kooperace helpdesků k častým otázkám. Přínosem této spolupráce je dosažení jednotného názoru na legislativní požadavky výše citovaných nařízení a poskytování konsistentních pokynů a harmonizovaných doporučení třetím stranám/tazatelům. Pravidelným výstupem HelpNet jsou odpovědi na často pokládané dotazy (FAQ) veřejně dostupné na webových stránkách ECHA v sekci "Podpora".

Další informace z ECHA

Pokyny--Doporučení pro uživatele chemikálií na pracovišti (eng)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů