Úterý, 19. března 2024

STK na sekačky nehrozí!

Byrokrati z Bruselu si opět vymysleli novou formu šikany a chtějí, aby sekačky na trávu splňovaly přísné emisní limity. To povede k vyšším cenám sekaček a než se nadějete, budete muset se sekačkami na povinnou kontrolu emisí. Alespoň to tvrdí zpráva původem z ČTK...

STK na sekačky nehrozí!

Není to pravda! Nenechte se opít rohlíkem, média a někteří politici znovu dělají z komára velblouda.

Proč člověk, který je v této oblasti naprosto nekompetentní, dává vyjádření k tématu, o kterém pravděpodobně slyšel poprvé? Ať pan Mach laskavě vysvětlí, proč hlasoval proti zákonu, který chrání zdraví lidí? Je mu jedno, jestli bagristi a traktoristi dostanou rakovinu? Absolutně tomu nerozumím.

Klíčovým prvkem tohoto návrhu samozřejmě nejsou sekačky. Je to zdraví a bezpečnost občanů, a to zejména těch, kteří každý den pracují se stroji, které spadají do oblasti působnosti tohoto zákona. Jsou to právě oni, kdo je obzvlášť vystaven emisím znečišťujících látek. Stejně tak jsou takovému - zbytečně vysokému - riziku vystaveni například lidé, kteří žijí v blízkosti staveb.

A když už jsme u sekaček, seká Váš syn o prázdninách trávníky, aby si přivydělal? Nejste rádi, že bude dýchat méně škodlivých emisí? Jak často sekáte zahradu Vy? Není fajn, že ačkoli v posledních dvaceti letech výkon a kvalita sekaček neklesá, jejich emise jsou pořád nižší a nižší?

Nepojízdné silniční stroje tvoří relativně malou část problému (jsou příčinou zhruba 15 % emisí oxidů dusíku a 5 % emisí tuhých částic), ale je potřeba si uvědomit, že na znečištění ovzduší předčasně umírá v EU ročně přes 400 000 lidí a situace se zhoršuje (pro srovnání, automobilové nehody zapříčiní v EU úmrtí asi 26 000 lidí ročně a toto číslo dál klesá). Každá iniciativa, která povede ke zlepšení ovzduší, je proto krok správným směrem.

Pojďme se konečně bavit o věcech, které jsou zásadní a mají smysl, a ne o neexistujících problémech, ke kterým se vyjadřují ,,odborníci" typu pana Macha a pana Zahradila, pro které je problematika životního prostředí a veřejného zdraví španělská vesnice.

Proč ale oba pánové hlasovali proti návrhu, který zjednodušuje současnou administrativu a harmonizuje pravidla s USA opravdu nepochopím. Netvrdí neustále, že je EU zbytečně složitá? Proč tedy nepodpoří zákon, který podnikům ulehčí život a podpoří export?

Proč potřebujeme obětního beránka, na kterého bychom mohli všechno svést a nadávat? Evropská unie rozhodně není dokonalá, mám s tím vlastní zkušenost a několik návrhů Evropské komise jsem byl schopen zarazit v samém počátku (např. takzvané semínkové nařízení, které by mělo pro zemědělství a biodiverzitu v ČR katastrofální dopad). Pojďme ale nadávat na to, na čem skutečně záleží.

Proč média podporují euroskepsi, která není podložena žádnými důkazy, a která je založena na chybných informacích, dezinterpretaci a nepochopení tématu? Proč dostávají prostor lidé, kteří mají co nejkonfliktnější názor, přestože je nepravdivý?

Brexit odkryl karty euroskeptiků, kteří slepě vykřikují líbivá hesla a následně vše berou zpět a bez kapky studu opouštějí potápějící se britskou loď.

rndr.Nedopustím, aby se něco takového stalo i u nás a důrazně vyzývám své kolegy z Evropského parlamentu i některá média, aby opravili svá vyjádření a omluvili se čtenářům za možné dezinformování.

Auror: RNDr. Pavel Poc, místopředseda Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) Evropského parlamentu.

www.PavelPoc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů