Čtvrtek, 28. března 2024

Nelegální skládka zmizí z Hůr, ve středu začíná její likvidace

Nelegální skládka zmizí z Hůr, ve středu začíná její likvidace

Z obce Hůr na Českobudějovicku zmizí nelegální skládka odpadu. Odstraňování ekologické zátěže, kterou loni v létě zasáhl silný požár, začne ve středu. Skládka zabírá plochu o rozloze zhruba jednoho hektaru a podle odhadů je na ní přibližně 6000 tun odpadu. Likvidace, která bude stát osm milionů korun, by měla být hotova do konce letošního roku. ČTK to řekl starosta Hůr Jiří Borovka.

Pozemek, na němž se skládka nachází, má několik majitelů. Samotný odpad tam nechala v minulosti navozit společnost, která před časem zkrachovala. Jednání o likvidaci skládky začala loni bezprostředně po požáru. "Bylo to složité a musím to označit za malý zázrak, že se nám to podařilo dotáhnout do konce," řekl Borovka.

Náklady z 80 procent zaplatí Státní fond životního prostředí. Část potom uhradí Jihočeský kraj a statutární město České Budějovice. Každý z těchto subjektů investuje do akce 300.000 korun. Zbývající milion korun zaplatí obec Hůry. "Přitom hospodaříme s rozpočtem o objemu pět milionů korun. Proto tuhle situaci vždycky přirovnávám k tomu, aby si někdo zkusil žít dva měsíce v roce zadarmo," uvedl Borovka. Dodal, že si obec na uhrazení milionové částky nebude brát žádný úvěr a chce ji financovat z vlastních zdrojů.

Nelegální skládku loni v srpnu zasáhl požár, který hasiči likvidovali několik dní. Podle vyšetřování objekt někdo úmyslně zapálil. Na skládku vozila materiál zkrachovalá firma z Německa a chtěla s ním dále obchodovat. Šlo například o staré koberce, pneumatiky nebo plasty.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů