Pátek, 29. března 2024

Firma CITITI SERVIS opakovaně znemožňovala kontroly. Dostala pokutu a nesmí podnikat v oblasti nakládání s odpady

Firma CITITI SERVIS opakovaně znemožňovala kontroly. Dostala pokutu a nesmí podnikat v oblasti nakládání s odpady

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně uložili pokutu 400 tisíc korun společnosti CITITI SERVIS s.r.o. za porušení zákona o kontrole. Firma, která měla v minulosti oprávnění podnikat v oblasti nakládání s odpady, včetně nebezpečných, neposkytla inspektorům informace a doklady potřebné k provedení kontroly zaměřené na nebezpečné chemické látky a směsi. Tím fakticky znemožnila kontrolu provést. Vzhledem k tomu, že společnost také opakovaně porušovala zákon o odpadech, požádala ČIŽP živnostenský úřad, aby firmě zrušil živnostenské oprávnění v oblasti nakládání s odpady. Ten žádosti vyhověl a v současné době už firma v této sféře podnikat nesmí.

,,Při kontrole ČIŽP požadovala po společnosti CITITI SERVIS s.r.o. předložení dokladů, které měly objasnit převzetí a další nakládání s 1537 tunami nebezpečných chemických látek a směsí zpětně získaných z odpadů. Firma inspekci neposkytla informace o tom, komu dále tyto nebezpečné chemické směsi předala a jaké k nim poskytla bezpečnostní listy." uvedl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně s tím, že společnost úplně přestala s inspektory komunikovat.

,,Pro životní prostředí je velmi nebezpečné, pokud inspektoři nemohou zjistit, kde nebezpečné chemické látky ve skutečnosti končí. Zatajování těchto informací znemožňuje sledování pohybu nebezpečných látek a to nelze tolerovat. Jestliže firmy do svého vlastnictví prokazatelně přijímají velké množství odpadů, s inspekcí nekomunikují a neumí prokázat, jak s odpadem naložily, je to závažné porušení zákona a navíc společensky naprosto nepřijatelné jednání. Proto jsme velmi rádi, že této firmě bylo i díky našim intervencím odebráno živnostenské oprávnění pro nakládání s odpady," řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

ČIŽP už firmě CITITI SERVIS v minulosti jednu čtyřsettisícovou pokutu za neumožnění kontroly uložila. Další sankci dva miliony korun společnost dostala dříve také za opakované porušování zákona o odpadech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů