Pátek, 29. března 2024

Sucho a povodně - velmi aktuální téma učitelské konference

Sucho a povodně - velmi aktuální téma učitelské konference

Sucho či povodně v krajině jsou v současnosti velmi aktuálním tématem. A právě proto letošní Konference k environmentální výchově představí jihomoravským pedagogům ze základních, středních, ale i mateřských škol, jak jej poutavě a zábavně zařadit do výuky. Konferenci pořádá brněnské školské zařízení Lipka, které zde letos oslaví 25 let své existence.

Konference k environmentální výchově pro pedagogy základních a středních škol se bude konat ve středu 2. listopadu, učitelé z mateřských škol si přijdou na své o den později, tedy ve čtvrtek 3. listopadu. Záštitu nad konferencemi, kterých se letos zúčastní téměř 250 pedagogů, převzala sama ministryně školství Kateřina Valachová. Letošní ročník konference bude pro pedagogy zpestřen také tím, že školské zařízení Lipka slaví 25 let své existence, a pro účastníky proto připravuje navíc speciální narozeninový program.

O tématu konferencí organizátorka Hana Mikulicová z Lipky uvádí: ,,V posledních letech jsme v české krajině svědky opravdu extrémních jevů souvisejících s vodou - jeden rok nás trápí sucho a hned v dalším roce přijdou rozsáhlé povodně. Na konferencích budeme s učiteli hledat příčiny těchto skutečností a také možnosti, jak jim předcházet. Hlavně ale chceme představit metodické přístupy, které učitelům pomohou tato témata předávat žákům ve školách."

Na konferencích vystoupí přední čeští vědečtí pracovníci, odborníci z praxe, ale i pedagogové přinášející svým kolegům inspiraci. Pro učitele základních a středních škol bude připravena například přednáška doc. Jana Pokorného, který bude mluvit o tom, jak zásadní vliv mají na vodní režim krajiny lesy, nebo doktora Jaroslava Rožnovského, ředitele brněnské pobočky ČHMÚ, jehož příspěvek nastíní extrémní projevy počasí a navrhne možnosti, jak se s nimi vyrovnávat. Učitelé mateřských škol se zase seznámí s publikacemi, které mohou využít při práci s dětmi, nebo s různými vodními pokusy.

Na teoretické bloky navážou praktické dílny a workshopy, kde pedagogové získají řadu tipů do své výuky. ,,Nabízíme učitelům různé náměty, jak mohou zprostředkovat téma vody a sucha svým žákům zábavnou a názornou formou. Jedna z dílen například ukáže, jak na pozemku školy vytvořit tzv. dešťovou zahradu, v níž se důmyslně využívá voda, která by jinak zbytečně skončila v kanalizaci," říká Mikulicová. Další workshopy například představí možnosti, jak s žáky zkoumat živočichy v blízkých vodních tocích a nádržích a jak získaná fakta využít k pochopení důležitých principů spojených s vodním režimem v krajině. Pro demonstrování principu povodní si pak pedagogové zahrají simulační hru, kterou mohou následně využít i se svými žáky.

Lipka zve učitele na Konference k environmentální výchově již tradičně a každý rok se jich účastní více než dvě stovky pedagogů. Více informací o konferencích a podrobný program naleznete na www.lipka.cz/konev a www.lipka.cz/konvicka. Konference finančně podporuje Jihomoravský kraj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů