Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP iniciovalo schůzku k urychlenému řešení zprůjezdnění silnice Dolní Věstonice - Pavlov

MŽP iniciovalo schůzku k urychlenému řešení zprůjezdnění silnice Dolní Věstonice - Pavlov

Prioritou ministra Brabce je napomoci ke zprůjezdnění uzavřené komunikace ve Věstonicích. Včera se na podnět MŽP sešli zástupci obce Dolní Věstonice, České geologické služby (ČGS), Krajského úřadu Jihomoravského kraje a ministerstva, aby pokračovali v řešení vzniklé situace a navázali na schůzku z loňského října.

Z iniciativy MŽP proběhlo pracovní jednání, které se zabývalo zejména žádostí o dotaci obce Dolní Věstonice. Ta v listopadu podala v pořadí již čtvrtou žádost o dotaci na sanaci svahu v rámci dotačního programu ,,Likvidace škod po živelních pohromách roku 2014". Vzhledem k tomu, že žádost opětovně nesplňovala podmínky dotačního titulu, sešly se všechny strany, aby společně a velmi detailně řešily připomínky odborného hodnocení, na jejichž základě MŽP obci žádost vrátila.

,,Obec Dolní Věstonice slovy paní starostky Rajchlové dnes přislíbila, že svou žádost dopracuje v co možná nejkratším termínu. Ministerstvo životního prostředí obci znovu přislíbilo konzultační pomoc a ujistilo ji, že stále má připraveny prostředky na účinnou sanaci území," zdůraznil ředitel odboru ochrany vod Josef Nistler.

Zástupci MŽP dále apelovali na to, aby se při realizaci nápravných opatření v dané lokalitě upřednostnily zásahy vedoucí k odvádění vody z území a jejich trvalou udržitelnost. Obec Dolní Věstonice paradoxně tuto prioritní otázku, jakou je právě zabezpečení lokality proti přívalovým srážkám, po dvouapůlletém trvání problému řešila minimálně. V této chvíli je vinou rozestavěné stavby, která byla zahájena zcela bez souhlasu MŽP, území ještě více zranitelné zvláště v době dešťů nebo tajícího sněhu. Po jednání dospěly všechny strany k jednotnému stanovisku.

,,Jsem potěšena vývojem v této záležitosti. Dnes jsme si mnohé vyjasnili, vysvětlili si každé slovo. Nyní je zřejmé, že jsme udělali velký krok dopředu k prospěchu celé věci i získání dotace," uvedla starostka Jaroslava Rajchlová.

Jednání se věnovalo i problematice pozemní komunikace č. III/42117, která je uzavřená z rozhodnutí Městského úřadu v Mikulově. MŽP si uvědomuje, jaké nesnáze toto uzavření může způsobit místním obyvatelům i turistům. MŽP však nemůže zasahovat do kompetencí místně příslušných úřadů. Přesto v této věci MŽP několikrát nabídlo pomoc prostřednictvím expertů z ČGS a odbornými konzultacemi, a to včetně včerejšího jednání.

Obec Dolní Věstonice i Krajský úřad Jihomoravského kraje potvrdily snahu o urychlené řešení tohoto problému. MŽP otevřelo diskuzi k možnému znovuotevření silnice i za cenu např. zprovoznění komunikace kyvadlovým provozem. Tuto možnost kraj i obec vyloučily. V této chvíli, kdy je ke stavebním pracem zrušené stavební povolení, se obec snaží získat toto povolení co nejrychleji zpět a ve stavbě dál pokračovat tak, aby po jejím ukončení bylo možno komunikaci v plném rozsahu znovu otevřít.


Více na:
http://www.mzp.cz/cz/news_zari%202016_vestonice_postup
www.mzp.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů