Čtvrtek, 28. března 2024

Spektrometry ČIŽP odhalí zdraví škodlivé výrobky, hodně bižuterii

Spektrometry ČIŽP odhalí zdraví škodlivé výrobky, hodně bižuterii
Díky třem spektrometrům, které nakoupilo ústředí České inspekce životního prostředí (ČIŽP), zjistí inspektoři okamžitě přítomnost zdraví škodlivých prvků například v bižuterii nebo odpadech. Za rok provozu se všechny přístroje v celkové hodnotě téměř tři miliony Kč zaplatily. Inspekce totiž nemusí posílat každý kontrolovaný výrobek do akreditované laboratoře, která inkasuje za testování jednotky tisíc korun. ČTK to dnes řekli ředitel inspekce Erik Geuss a inspektor oddělení odpadového hospodářství Martin Marko.
Na evropském trhu roste podíl bižuterie s vysokým obsahem škodlivých látek. "Každý šestý bižuterní výrobek, kontrolovaný v letech 2016 a 2017, přináší zdravotní rizika kvůli nadlimitnímu obsahu kadmia, olova nebo niklu," uvedl Marko. Povolené limity překračuje mnohdy až tisícinásobně. Těžké kovy mohou způsobit rakovinu, genetické mutace nebo vážné kožní problémy. Bižuterie se do ČR většinou dostává prostřednictvím asijských e-shopů a zákazník podle inspektorů nemá šanci takový výrobek při nákupu odhalit. Rizikový je přímý dovoz ze třetích zemí, zejména z Číny, odkud k nám míří levná bižuterie bez testů.
Bižuterie tvoří polovinu testovaných výrobků a zbytek různé odpady nebo určování materiálů zabavených celní správou, tedy například slonoviny, kterou pašeráci vydávají za umělou hmotu. Závadné výrobky posílá inspekce do akreditované laboratoře a po potvrzení škodlivosti zahajuje správní řízení, zastaví prodej výrobku a firma ho musí zlikvidovat. "Do měsíce rozbory z laboratoře dostaneme," uvedl Marko.
Za dodržování evropských předpisů o obsahu těžkých kovů jsou odpovědní dovozci a prodejci zboží. Před nebezpečnými nepotravinářskými výrobky varuje evropský informační systém Rapex, kam státy nahlašují škodlivé produkty. V ČR ho spravuje ministerstvo průmyslu.
ČIŽP nakoupila rentgenový, laserový a infračervený spektrometr. Vlastní je ústředí, které s nimi vysílá čtyři experty do krajů. Spektrometrie podle Marka zažívá boom. Podobné přístroje už si po zkušenostech ČIŽP pořizují také celníci a policisté, ale i velcí dovozci šperků. "Nechtějí, aby se ocitli v Rapexu, protože je to pro ně existenční záležitost," dodal Geuss.
Václav Prokš
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů