Čtvrtek, 28. března 2024

Nektere popularni gumicky pro deti loom bands obsahuji ftalaty

Nektere popularni gumicky pro deti loom bands obsahuji ftalaty

Nase deti behem prazdnin propadly modni vlne gumicek "loom bands", ze kterych se daji utkat hezke naramky, zviratka jako chobotnice, zelva anebo treba ovoce. Tak jako rada jinych veci maji originalni gumicky znacky Rainbow loom bands, ktere jsou dle vyrobce ze silikonu, radu napodobenin. Nektere z nich jsou i z mekceneho PVC. V Irsku a Velke Britanii je proto nechali analyzovat na pritomnost ftalatu, ktere je v Evropske unii zakazano pridavat do hracek a vyrobku pro deti a peci o ne. A ejhle, v nekterych gumickach toxicke ftalaty skutecne objevili, a to az v mnozstvi padesati procent jejich hmotnosti. To je petsetkrat vice nez povoluje evropska norma. Zpravu o tom prinesly 12. srpna predni irske a britske deniky jako irske Times anebo anglicky The Independent.

Jako rodici deti zasazenych touto modou je mi zcela jasne, ze ze sporych informaci na obalech ruznych loom bands nelze vyrozumet, zda zrovna tyto gumicky obsahuji ftalaty ci nikoliv. Nektere nesou oznaceni "latex free". Aby nedoslo k mylce, to neznamena "phthalate free" (tedy ftalatu proste). Nechat si analyzovat kazdy balicek v cene desitek korun v chemicke laboratori na pritomnost ftalatu a zaplatit za rozbor nekolik tisic take neni prilis realne. O zakazu teto zabavy detem nelze vzhledem k potencialnimu krachu vztahu s vasimi potomky ani uvazovat. Dokazou to asi jen ti statecnejsi a trpelivejsi rodice. Co tedy delat?

Jsou v podstate dve moznosti: Zjistit si na internetu, ktere znacky gumicek prosly testy bez uhony (asi vas to bude stat par hodin vynalezaveho hledani informaci v anglictine na internetu). Druhou moznosti je nekupovat gumicky z PVC, a to i za cenu, ze ne vsechny musi obsahovat ftalaty. Ale jak to zjistit? Jednou z moznosti je analyza rentgenovym chromatografem, ktery stanovenim obsahu chloru jednoznacne PVC odhali. Podstoupit takove analyzy mohou s prinesenymi gumickami obyvatele Brna u stanku Arniky ve ctvrtek 28. srpna od 11:00 do 15:00 hodin v Galerii Vankovka , kde budeme se zapujcenym pristrojem od Hukosu Ostrava. Pripadne se Arnika nabizi ke zprostredkovani takove analyzy (staci napsat na arnika@arnika.org).

Gumicky s potencialnim obsahem ftalatu take nenesou spravne oznaceni EU zarucujici bezpecnost vyrobku pro deti "CE", ale jine "CE", ktere znamena Chinese export (tedy cinsky export). Odliseni techto velice podobnych znacek muze vsak byt nad sily a schopnosti starnoucich oci rodicu a prarodicu. Ale zkusit to muzete napriklad podle navodneho obrazku nize.

RNDr. Jindrich Petrlik, vedouci programu Toxicke latky a odpady sdruzeni Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů