Pátek, 29. března 2024

Veřejná konzultace ke zjednodušení procesu povolování pro nízké objemy a používání starších náhradních dílů

Veřejná konzultace ke zjednodušení procesu povolování pro nízké objemy a používání starších náhradních dílů

Společnosti, kterých se týká příprava žádosti o povolení, jsou vyzývány k účasti na veřejné konzultaci o možném urychlení a zjednodušení procesu v některých specifických případech do 30. 4. 2015 (zveřejněno EK 5. 2. 2015).

Pracovní skupina v čele s ECHA, příslušnými orgány členských států, členy výborů pro posuzování rizik a socioekonomickou analýzu (RAC a SEAC) a EK předkládá návrh, jak urychlit a zjednodušit postup při přípravě žádosti o povolení pro některé případy použití látek z přílohy XIV kvůli nepřiměřeným nákladům při přípravě plnohodnotné autorizace.

Rizika plynoucí z pokračujícího používání látek z přílohy XIV v nízkých objemech jsou poměrně malá (uvažuje se maximální objem látky v rozmezí 10 až 100 kg / rok / pro všechna použití stejnou společností). Pro starší náhradní díly je navrženo několik specifických řešení (např. prodloužení doby pro podání žádosti, zjednodušený postup žádosti o povolení pro užití ve starších náhradních dílech nebo zjednodušený postup pro použití látek v malých objemech). S ohledem na velmi nízké objemy nebo omezenou dobu výroby předmětů by bylo hledání alternativ pro výrobce neúměrně nákladné. Nedostupnost starších náhradních dílů na trhu by vedla k likvidaci výrobků, které dosud nedosáhly konce své životnosti, což představuje pro společnost další náklady.

Pro nízké objemy se uvažuje o zkrácení nebo prodloužení běžné lhůty pro přezkum povolení (obvyklá lhůta pro přezkum je 7 let) na základě informací o alternativních látkách nebo technologiích navržených třetími stranami prostřednictvím veřejných konzultací.

Organizace i jednotlivci jsou vyzýváni, aby se v rámci veřejné konzultace vyjádřili k povolování:

- použití látek v nízkých objemech

k navrhovanému rozsahu, podmínkám, ke lhůtám pro přezkum žádosti o povolení, k úrovni podrobností požadovaných informací s přihlédnutím ke stávajícím požadavkům podle přílohy I nařízení REACH.

Ve zprávě EK jsou zahrnuty návrhy šablon pro zprávu o chemické bezpečnosti (CSR), analýzu alternativ (AoA) a sociálně ekonomickou analýzu (SEA) pro podání žádosti o povolení pro nízké objemy (viz dokumenty pdf v příloze této aktuality).

- použití látek ve starších náhradních dílech

společnosti by měly uvést látky z přílohy XIV, které používají při výrobě starších náhradních dílů: název látky a popis výrobků; přibližný objem použitý při výrobě starších náhradních dílů; popis směsí určených pro opravy a údržbu předmětů již nevyráběných po datu zániku; obvyklá doba, po kterou se očekává dodávání starších náhradních dílů, aby byla zachována funkčnost výrobků, pro které jsou určeny.

Uvedený online dotazník je třeba v rámci veřejné konzultace vyplnit nejpozději do 30. dubna 2015. Přijaté příspěvky budou následně zveřejněny na webové stránce Evropské komise.

Případné dotazy směrujte na e--mailovou adresu GROW--ENV--REACH--AUTH@ec.europa.eu.

Další informace:

Celá zpráva zveřejněná na stránkách EK

Podklad pro konzultace [pdf, 82 kB]

CSR format [pdf, 482 kB]

AoA and SEA format [pdf, 322 kB]

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů