Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP uvolní další peníze na sanaci akutních ekologických havárií

MŽP uvolní další peníze na sanaci akutních ekologických havárií

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes zahájil sanaci bývalé olejny v Lovosicích, na kterou město získalo prostředky ve výši téměř 2 miliony korun z dotačního programu MŽP. Ten v loňském roce vůbec poprvé vyhlásil ministr životního prostředí Richard Brabec. Při příležitosti dnešního zahájení sanace olejny ministr vyhlásil nové letošní kolo programu, ve kterém je pro kraje, obce s rozšířenou působností a nově i pro obce, na jejichž území se vyskytují rizikové staré ekologické zátěže s neznámým původcem, 100 milionů korun. Prostředky z Národního programu Životní prostředí půjdou na odstranění a sanaci nebezpečných skladů odpadů a předcházení ekologickým haváriím. Projektové náměty mohou žadatelé o podporu podávat do vyčerpání alokace, nebo nejpozději do 16. prosince 2016. Nově bude Státní fond životního prostředí ČR nabízet na dofinancování celkových nákladů na sanace i bezúročné půjčky.

,,V celé České republice se nachází desítky opuštěných průmyslových skladů, jejichž majitel je buď neznámý, k areálu se nehlásí nebo se o majetku vede složitý, několik let trvající soudní spor. Na mnohých takových místech leží v bývalých továrních areálech různá množství nebezpečných odpadů, která ohrožují životní prostředí a lidské zdraví. To je pro mě absolutně nepřijatelné. Je povinností státu i samosprávy, abychom naše občany chránili před akutním nebezpečím, které tyto časované bomby představují pro jejich zdraví a životní prostředí," řekl už v loňském roce ministr Brabec a vyhlásil historicky první program na sanace akutních a rizikových stavů ohrožujících životní prostředí a zdraví obyvatel.

Po zkušenosti s loňskou výzvou, ve které kraje a obce získaly dotace ve výši více než 40 mil. Kč na sanace bývalých průmyslových závodů či ilegálních návozů odpadů, Ministerstvo životního prostředí dnes vyhlašuje další kolo programu na odstranění a rekultivace nelegálních skladů odpadů a sanace havarijních stavů, které představují akutní riziko pro životní prostředí.

,,Na mnohých místech České republiky jsou velmi toxická místa způsobená neodborným ukládáním nebezpečných odpadů anebo zanedbáním péče o ně. Problémy s nimi jsou o to závažnější, pokud se ukáže, že jejich původci již nemají právní subjektivitu, nejsou vůbec známi, nebo odmítají za odpad převzít odpovědnost. V mnoha případech tato místa hrozí ekologickými haváriemi, jakou je třeba kontaminace spodních vod. Proto je nezbytné problémy s tímto typem znečištění spojené začít urychleně řešit," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Oprávněnými žadateli v aktuální odpadové výzvě Národního programu Životní prostředí jsou kraje, obce s rozšířenou působností a nově i obce, které na svém území mají sklad či skládku nebezpečného odpadu, u kterých původce neexistuje nebo není znám.

,,Kromě krajů a obcí s rozšířenou působností mohou nyní žádat i obce. Podporovány tak budou nejen realizace projektů akutních sanačních zásahů, kde není původce znám, nebo neexistuje, ale i projekty, u nichž odpovědný subjekt, kterému bylo uloženo nápravné opatření, odstranění havarijního stavu nekoná, nebo není schopen konat," upřesňuje ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: ,,Nabízíme i možnost získání bezúročné půjčky, a to až do 100 % nákladů opatření, na jejím splácení se může formou spolufinancování podílet nejen obec jakožto příjemce podpory, ale i například kraj, v jehož zájmu by především mělo být tyto mnohaleté zátěže řešit."

Náklady na nezbytná nápravná opatření se následně vymáhají po majiteli nebo původci. Podpořeny budou výhradně ta sanační opatření, která minimalizují rozsah nebo odvrátí akutně hrozící riziko vzniku ekologické havárie. Minimální výše dotace na jeden projekt činí sto tisíc korun, maximální výše 20 milionů korun. Konečnou výši podpory ovlivní, zda příjemce využije od Státního fondu životního prostředí ČR pro úhradu finanční spoluúčasti i bezúročné půjčky se splatností deseti let.

,,V této výzvě jsme upravili příjem projektových námětů tak, aby mohly být náměty podávány průběžně, průběžně je budeme i vyhodnocovat. Žadatelé se tak rychleji dostanou k podání vlastní žádosti a nebudou muset čekat, až skončí první kolo," komentuje výzvu Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Aktuální výzva Národního programu Životní prostředí je dvoukolová. V prvním kole žadatelé předloží vyplněné projektové náměty včetně požadovaných příloh. To udělají do vyčerpání alokace, nebo nejpozději do 16. prosince letošního roku. Úspěšní předkladatelé projektových námětů následně budou písemně vyzváni Státním fondem životního prostředí ČR k předložení žádosti o podporu, a to nejpozději do tří měsíců od doručení písemného vyzvání.

V celkovém pořadí jde již o třetí výzvu Národního programu Životní prostředí cílící na tento typ opatření. Podpořeny byly například již projekty úspěšných žadatelů z Libereckého, Ústeckého, Jihočeského a Pardubického kraje za více než 56 milionů korun. Právě areál VITKA v Brněnci se stal pilotním projektem sanačních zásahů, které jsou hrazeny z dotací Národního programu Životní prostředí.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů