Pátek, 29. března 2024

Botanická zahrada v Brně představuje sbírku léčivých rostlin

Botanická zahrada v Brně představuje sbírku léčivých rostlin

Známé i vzácnější druhy léčivých rostlin, jejich využití a pěstování představuje výstava v botanické zahradě Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Je mezi nimi například mandragora nebo ocún, který je sice prudce jedovatý, ale obsahuje alkaloidy využitelné v medicíně. Areál pod Kraví horou je pro návštěvníky přístupný do 3. července, vstupné je dobrovolné.

Specializovaná botanická zahrada pěstuje na ploše jednoho hektaru více než 800 druhů rostlin. Většinu z nich tvoří právě léčivé druhy a odrůdy.

"Máme největší sbírku léčivek u nás. Pro udržení klíčivosti ale každé dva až tři roky sortiment z části obměňujeme," uvedla vedoucí centra léčivých rostlin Lea Jedonková. Své zastoupení mají i rostliny se speciálními výživovými vlastnostmi, aromatické, kořeninové nebo jedovaté druhy.

Kromě venkovních záhonů 54. ročník výstavy doplňuje navíc expozice nazvaná Botanické zahrady, jak je neznáte. Přibližuje méně známé aspekty práce botaniků. "Spousta lidí má zahrady spojené jen s pěstováním a ukazováním rostlin, ale jejich důležitou funkcí je udržení genofondu a evidence druhů rostlin," řekla Jedonková.

Centrum léčivých rostlin funguje jako specializované pracoviště od roku 1954. Všechny odrůdy jsou pěstované hlavně pro výukové účely, kdy je využívají studenti a vědci z Masarykovy univerzity k výzkumům nebo diplomovým pracím. Další botanickou zahradu se skleníky má univerzita u přírodovědecké fakulty na Konečného náměstí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů