Čtvrtek, 28. března 2024

Dobytek v Brdech chrání vypásáním vzácná území před zarůstáním

Dobytek v Brdech chrání vypásáním vzácná území před zarůstáním

Vzácná území v nedávno vyhlášené chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy chrání dobytek vypásáním před zarůstáním náletovými dřevinami. Ty by postupně vytěsnily například vzácné druhy rostlin a nahradily vzácná vřesoviště, slaniště a louky v okolí Padrťských rybníků, které jsou součástí nejcennější části CHKO. ČTK o tom informovala Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Do oblasti se dobytek vrátil po šedesáti letech, dříve tam hospodařili místní obyvatelé. Poté zde vznikl vojenský prostor a bezlesí pomohl udržovat pohyb vojáků a vojenské techniky. "Vzhledem k zatížení municí, bodovému podmáčení, nerovnostem terénu a velké ploše nepřichází nyní v úvahu jiná péče o bezlesí než pastva. Ruční kosení by bylo příliš drahé," uvedl Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Brdy. Drobná narušení ploch dobytkem také podle ochranářů prospějí hmyzu.

V případě, že by člověk do zdejší přírody nezasáhl, oblast by zarostla hlavně břízou a olší a expanzivní travou třtinou křovištní. Dobytek se na dvaceti hektarech pase po dohodě agentury, správy CHKO a místního farmáře. Projekt platí ministerstvo životního prostředí.

O likvidaci obcí Padrť, Kolvín, Přední a Zadní Záběhlá bylo kvůli rozšíření Vojenského výcvikového prostoru Brdy rozhodnuto v roce 1952. Ještě dnes jsou na některých místech patrné základy původních stavení. Vojenský výcvik tu skončil před dvaceti lety a krajina začala zarůstat.

CHKO Brdy vznikla letos 1. ledna na území někdejšího újezdu. Návštěvníkům je přístupná zatím jen část bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou pro veřejnost otevřené poté, co skončí povrchový pyrotechnický průzkum, který postupuje od okrajů směrem do středu území. Termín mají vojáci do konce příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů