Úterý, 19. března 2024

ECHA, CEFIC a DUCC spojily síly, aby se zlepšila komunikace v dodavatelsko-odběratelských řetězcích

ECHA, CEFIC a DUCC spojily síly, aby se zlepšila komunikace v dodavatelsko-odběratelských řetězcích

Komunikace v dodavatelsko-odběratelských řetězcích je klíčová pro chemickou bezpečnost.

Chemický průmysl EU společně s ECHA učinily důležitý krok ke zlepšení komunikace o chemické bezpečnosti a podepsaly společné prohlášení. Tím se podpoří aplikace nařízení REACH zvláště během období před posledním registračním termínem chemických látek v roce 2018.

Posílení komunikace v dodavatelsko-odběratelských řetězcích prostřednictvím nástroje, jako jsou odvětvové uživatelské mapy, je rozhodující pro snahy národních úřadů členských států, průmysl a ostatní zúčastněné strany.

Odvětvové uživatelské mapy jsou šablony, které mohou průmyslová odvětví sdílet i když používají rozdílné chemické látky. Registranti mohou využívat tyto informace při přípravě registračních dokumentací registrovaných látek. Již před časem byly shledány odvětvové uživatelské mapy za významně přínosné pro zajištění vysoké kvality registrační dokumentace. Jejich rutinní používání však nebylo dosud institucionalizováno. Institucionalizace odvětvových uživatelských map byla přáním zainteresovaných stran. Odvětvové uživatelské mapy budou velmi důležité, zejména pro menší chemické firmy, které budou registrovat v posledním registračním termínu v roce 2018.

CEFIC (Evropská rada pro chemický průmysl) vedle dalších akcí bude, jako součást závazku uvedeného ve společném prohlášení, pokračovat v osvětě a podpoře členských organizací při využívání informací z odvětvových uživatelských map v jejich registračních dokumentacích při registracích v konečném termínu 2018 a při aktualizaci již existujících registračních dokumentací.

DUCC (Koordinační skupina následných uživatelů chemických látek) bude také rozšiřovat povědomí o odvětvových uživatelských mapách, což podpoří registranty při generování smysluplných expozičních scénářů. Využívání odvětvových uživatelských map bude ku prospěchu výrobcům i uživatelům chemických látek v EU i v následujících letech.

ECHA podpoří průmysl při zajišťování komunikace o bezpečném používání v celém dodavatelském řetězci (směrem dolů i směrem nahoru) tak, aby byla ucelená, efektivní a srozumitelná. ECHA, jako pomoc průmyslu, umístí odvětvové uživatelské mapy na svých webových stránkách a podpoří jejich používání v následujících letech.

První uživatelské mapy budou k dispozici v průběhu měsíce října.

Další informace:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů