Čtvrtek, 28. března 2024

DÁNSKO: V Kodani vyčistili vodu v přístavu a jezdí po cyklodálnicích

DÁNSKO: V Kodani vyčistili vodu v přístavu a jezdí po cyklodálnicích

Hlavní město Dánsko - Kodaň - je v podstatě plackou. Leží u moře a široko daleko nepotkáte pořádný kopec. ,,Když jsem tam byla před dvaceti lety, tak mě úplně šokovalo, že si lidé mohou přímo na ulici půjčit kolo a vrátit ho na druhém konci města." říká autorka pořadu Trendy Eva Kézrová. Mezitím se tzv. bikesharing, tedy sdílení kol, dostal i do některých našich měst. Dánská Kodaň se ovšem za ty roky posunula ještě dál.

,,Nový koncept, se kterým přišla kodaňská radnice, jsou takzvané cyklodálnice. Přivádějí cyklisty z okolních předměstí a vesnic a to rychle a bezpečně. Jsou tady tunely, takže cyklisté nemusí jet přes hlavní silnice, nebezpečné křižovatky a vlastně se na cyklodálnici s auty vůbec nepotkají," přibližuje zásadní proměnu cyklistické Kodaně politický rada dánského velvyslanectví u nás Per Brixen.

Kolo je tady zároveň snadno kombinovatelné s veřejnou dopravou. A například metro jezdí po celých 24 hodin, protože díky moderním technologiím nepotřebuje řidiče.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů