Úterý, 19. března 2024

Únik kyseliny chlorovodíkové v Lanškrouně způsobil úhyn ryb

Únik kyseliny chlorovodíkové v Lanškrouně způsobil úhyn ryb

Policie dnes na několik hodin kvůli úniku kyseliny chlorovodíkové uzavřela Dvořákovu ulici v Lanškrouně. Chemikálie unikla z nádrže, která spadla při převozu ve firmě Schott. Látka se dostala i do blízkého potoka, kde způsobila úhyn zatím blíže neupřesněného množství ryb. ČTK to řekly mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková, mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková a vedoucí odboru životního prostředí lanškrounské radnice Petra Juřinová.

Z nádrže vyteklo téměř 1000 litrů kyseliny na komunikaci a následně do kanálu firmy. Dostala se také do blízkého potoka, kde hasiči naměřili hodnotu pH 2,2, tedy silně kyselou. "Uhynulo zatím nezjištěné množství ryb. Měly spálené žábry, nornou stěnu nebylo možné použít, kyselina se ve vodě rozpouští," řekla Juřinová.

Hasiči zajistili s vodohospodáři zvýšení průtoku vody v potoce zvednutím stavidel v nedalekém rybníku, aby byla kyselina co nejvíce zředěna. Díky zvýšenému množství vody bylo později naměřeno již neutrální pH 7. Evakuovat obyvatele z okolí nebylo nutné.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů