Úterý, 19. března 2024

Poslední výzva pro předběžnou registraci chemických látek v nízkých hmotnostech

Poslední výzva pro předběžnou registraci chemických látek v nízkých hmotnostech

Třetím a posledním termínem registrací pro existující chemické látky vyrobené nebo dovezené v EU / EHP, od 1 do 100 tun za rok, je 31. května 2018.

Aby bylo možné využít prodloužených termínů pro registraci existujících chemických látek v nízkých hmotnostech při posledním termínu registrace podle nařízení REACH, je nutné předběžně registrovat svou látku v ECHA.

Pokud vyrábíte nebo dovážíte látku poprvé v hmotnosti 1 100 tun a více za rok a vaše látka nemá známky karcinogenů, mutagenů nebo není toxická pro reprodukci, stále ji můžete předběžně registrovat do šestého měsíce od zahájení činnosti, a to nejpozději do 31. května 2017 - rok před termínem ukončení předběžných registrací.

Třetím a posledním termínem registrací pro existující chemické látky vyrobené nebo dovezené v EU / EHP, od 1 do 100 tun za rok, je 31. května 2018. Pokud chcete mít výhodu z této prodloužené lhůty pro registrace, musíte předregistrovat své látky. Mnoho firem tak již učinilo v rámci původní lhůty pro předběžnou registraci v prosinci 2008.

Jestliže jste v poslední době začali vyrábět nebo dovážet zavedenou látku v množství 1 až 100 tun ročně, která není CMR, můžete ji předběžně registrovat do šestého měsíce od zahájení činnosti. Nicméně, poslední možností pro předložení žádosti je 31. května 2017. Předběžná registrace umožňuje i nadále dodávat své nízkoobjemové chemické látky legálně na trh EU / EHP do termínu registrací.

V případě, že nebudete mít platnou předregistraci nebo registraci pro vaši látku po 31. květnu 2017, budete muset předložit případ ECHA a zaregistrovat své látky, než je budete moci vyrábět či dovážet. Totéž platí už nyní, když vyrobíte nebo dovezete 100 nebo více tun chemických látek za rok, nebo alespoň jednu tonu chemické látky, která je klasifikována jako karcinogenní, mutagenní nebo toxická pro reprodukci (CMR).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů