Úterý, 19. března 2024

Kontroly některých výrobků z bižuterie odhalily těžké kovy

Kontroly některých výrobků z bižuterie odhalily těžké kovy

Nadlimitní obsah těžkých kovů našli inspektoři životního prostředí v dovozové bižuterii. Z 257 kontrolovaných výrobků z bižuterie obsahovalo 17 procent, tedy 43 z nich, víc těžkých kovů, než je dovoleno. Jde o karcinogenní kadmium, olovo a nikl. Česká inspekce životního prostředí uložila šest pokut za 215.000 korun, uvedla dnes na tiskové konferenci. Kontroly prováděla od začátku roku. Právě nyní před Vánocemi inspektoři upozorňují veřejnost na to, aby si při nákupech dávala na nekvalitní výrobky bez atestů pozor.

Například kadmium bylo v případě jednoho typu náušnic ve tvaru sovy překročeno až 9100 krát, obsahovaly až 91 procent kadmia. Tento výrobek objevili inspektoři letos ve vietnamské tržnici v Brně-Černovicích při běžné kontrole. Prodejce dostal pokutu 50.000 korun. U dalších dvou typů náušnic bylo kadmium také vysoké.

Dvaceti- a padesátitisícovou pokutu dostal ale i dovozce a distributor, který prodával nevyhovující náušnice ve tvaru slzy a boty v prodejně TOP TIME v OC Futurum v Hradci Králové. Prodejci musejí kromě zaplacení pokuty a stažení z prodeje jedovatou bižuterii odevzdat k ekologické likvidaci. Nejvyšší pokutu dostal centrální sklad Stoklasa textilní galanterie v Kravařích, z 25 kontrolovaných vzorků nevyhovělo šest. Například v přívěšku s řetízkem byl limit kadmia překročen více než 8000 krát.

"Je to především u dovozců ze třetích zemí, u menších dovozců, těch, kteří si sami neověřují kvalitu předmětů, které dovážejí. Snažíme se ale pokrýt celý trh, není to tak, že se zaměřujeme jen na ty menší," řekl ČTK vedoucí oddělení odpadového hospodářství Lukáš Kůs.

Nejrizikovější jsou levné výrobky dovezené z východní Asie prostřednictvím zahraničních e-shopů, doplnil. Člověk, který si vadný výrobek zakoupil, ho může přinést prodejci a vrátit. Akreditovaná kontrola však stojí až tisíc korun, neakreditovaná kolem dvou stovek. Inspektor Martin Marko doplnil, že kvalitní výrobky mívají atesty.

Ředitel inspekce Erik Geuss upozornil na to, že šperky se nosí na těle a jejich působení, pokud jsou vyrobeny ze škodlivého materiálu, jsou tak daleko závadnější. Zavedení prodejci v kamenných obchodech si atesty hlídají, jde o reputaci, dodal.

Laboratorní rozbory jsou nákladné, proto inspekce zakoupila speciální přístroj rentgenový spektrometr, který od letoška používá při kontrolách. Díky tomu mohou inspektoři přímo ve skladech distributorů zjišťovat obsah těžkých kovů. "Do minuty vyjede škálu prvků, které bižuterie obsahuje," řekl Kůs. Přístroj využívají i při kontrolách odpadů.

Inspektoři z ČIŽP vystoupili také na konferenci Povinnosti v podnikové ekologii, která se konala 30. 11. 2016 v Praze a jejich přednášky byly velmi přínosné a zároveň pro publikum nesmírně poutavé. Závěry z konference si můžete přečíst zde: konference Povinnosti v podnikové ekologii.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů