Úterý, 19. března 2024

Firma CG Komunální servis zatajila informace o nebezpečném palivu. Dostala pokutu 400 tisíc korun

Firma CG Komunální servis zatajila informace o nebezpečném palivu. Dostala pokutu 400 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně uložili pokutu 400 tisíc korun společnosti CG Komunální servis s.r.o. se sídlem v Praze za to, že odmítla ČIŽP sdělit, jak naložila s nebezpečnými palivy, které odebrala od firmy EKOTERMEX, a.s. z Pustiměřských Prus na Vyškovsku.

Toto palivo s nebezpečnými chemickými vlastnostmi bylo vyrobené z odpadů a bez zákonných dokladů uvedené na trh v ČR společností EKOTERMEX, a.s., které za to inspektoři již dříve uložili pokutu (více v dřívější tiskové zprávě zde http://www.cizp.cz/Firma-EKOTERMEX-nedodala-informace-o-nebezpecnem-palivu-Dostala-pokutu-200-tisic-korun.html).

V souvislosti s touto dříve uloženou pokutou proto chtěli inspektoři ČIŽP zkontrolovat také odběratele těchto nebezpečných paliv, společnost CG Komunální servis s.r.o. ,,Tato pražská společnost však na naši výzvu k předložení dokladů a poskytnutí informací o dalším toku těchto paliv nereagovala. Ani po urgenci nesdělila, jak a komu tyto směsi s nebezpečnými chemickými vlastnostmi předala, nebo jak je použila. Tím se dopustila porušení chemického zákona a také porušení zákona o kontrole, za což jsme jí uložili pokutu 400 tisíc korun," uvedl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

Proti pokutě uložené inspektory ČIŽP se firma CG Komunální servis odvolala, Ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a rozhodnutí ČIŽP potvrdilo.

,,Zatajování informací o výrobcích s nebezpečnými látkami znemožňuje sledovat jejich pohyb a kontrolovat nakládání s nimi. Představuje to velké riziko pro životní prostředí, což nelze tolerovat. To zdůraznilo také ministerstvo životního prostředí, podle kterého je neposkytnutí požadovaných informací vysoce společensky nebezpečné, neboť došlo ke zmaření účelu kontroly," řekl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů