Úterý, 19. března 2024

ECHA zveřejnila na webové stránce klíčové informace o cca 15 000 chemických látkách zaregistrovaných podle nařízení REACH

Výzkumní pracovníci, orgány státní správy a podnikatelé mohou informace o chemických látkách využívat ke zlepšení jejich bezpečného používání, k usnadnění inovací a k omezení potřeby jejich testování na obratlovcích.

ECHA zveřejnila na webové stránce klíčové informace o cca 15 000 chemických látkách zaregistrovaných podle nařízení REACH

Zveřejněné informace o chemických látkách (dále látka/látky) pokrývají jejich sledované vlastnosti, jejich účinek na lidské zdraví a ŽP. Údaje pocházejí přímo od společností, které látky vyrábějí nebo dovážejí a mají je zaregistrované.

Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) umožnila stahování vybraných údajů o látkách, s cílem zvýšit jejich využitelnost a celkově zlepšit bezpečné používání těchto látek. Údaje jsou dostupné jako IUCLID 6 databáze. To znamená, že specifické části informací jsou zveřejněny on-line, při respektování vlastnických práv společností, které zaslaly údaje ke stažení.

Údaje ke stažení např. zahrnují výsledky ze studií provedených společnostmi, ale ne úplný souhrn a také nezahrnují údaje, které společnosti při registraci označily za důvěrné. To koresponduje s limitovaným počtem údajů z cca 2 % registračních dokumentací zaslaných ECHA.

Výzkumní pracovníci a orgány státní správy mohou tyto údaje využívat při stanovování toxicity látek a tím minimalizovat potřebu jejich testování na zvířatech. Společnosti mohou údaje využívat ke zlepšení způsobu jejich využití, např. ke zlepšení bezpečnostních listů a při klasifikaci a označování svých látek a výrobků. Údaje mohou být využívány pouze na základě daných podmínek použití, ale ne k registraci látky podle nařízení REACH.

Údaje z IUCLID 6 aplikace jsou zaregistrovaným uživatelům dostupné ke stažení z webové stránky IUCLID bezplatně. Stejná sada údajů je rovněž využívána pro vstupy do OECD eChemPortal, QSAR Toolbox, a pro projekt AMBIT Evropské rady pro chemický průmysl (Cefic).

Další informace:

Zdroj: ECHA webové stránky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů