Čtvrtek, 28. března 2024

Celosvětově prudce roste počet zákonů na ochranu klimatu

Celosvětově prudce roste počet zákonů na ochranu klimatu
Země světa už přijaly dohromady více než 1200 zákonů zaměřených na omezení klimatických změn. Ještě před 20 lety bylo takových norem zhruba jen 60, vyplývá ze studie, kterou dnes komentovala generální tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (UNFCCC) Patricia Espinosová. Podle studie čísla ukazují širší úsilí o omezení rostoucích teplot.
"Většina zemí má zákonnou základnu, na níž lze stavět budoucí počínání," řekla dnes Espinosová na tiskové konferenci v Oslu k závěrům studie, která byla zveřejněna v Bonnu na mezinárodní debatě o klimatických změnách.
Espinozová řekla, že zmíněné závěry jsou "důvodem k optimismu", a dodala, že zákony jsou ukazatelem aktivity zaměřené na globální oteplování vedle dalších kritérií, jako jsou investice do obnovitelné energie nebo podpora klimatické dohody z roku 2015. Tu zatím ratifikovalo 144 států.
Studie, kterou vypracovala London School of Economics, zmapovala zákony a vládní politiku ve 164 zemích.
Od přijetí pařížské klimatické dohody v listopadu 2015 bylo celosvětově přijato 47 zákonů na ochranu klimatu, což ale znamená zpomalení ve srovnání s předchozím obdobím. V letech 2009 až 2013 totiž byla přijímána zhruba stovka takových norem ročně. V tomto období je schválilo mnoho vyspělých zemí.
Nyní větší legislativní úsilí vyvíjejí rozvojové země, ale stále mají co dohánět. Země jako Komory, Súdán a Somálsko nemají žádné zákony týkající se klimatu.
"Nechceme mít v řetězu slabé články," řekl generální tajemník Meziparlamentní unie Martin Chungong a vyzval všechny státy k přijetí zákonů, které pomohou omezit lijáky, vlny veder a stoupající hladiny moří.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů