Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Co jsou éčka?

02.03.2008  |  128× přečteno      vytisknout článek

Éčka jsou látky, které se přidávají do potravin a nápojů. Na obalech potravin (ale i jinde) se označují písmenem E a číselným kódem, například E 230.

Éčko, neboli přídatná látka, potravinu upravuje - ochucuje, přibarvuje, prodlužuje její trvanlivost apod.

Jednotlivé skupiny éček najdete níže.

Konzervační činidla - konzervanty

Zabraňují nebo zpomalují změny potravin způsobené mikroorganismy.
Potraviny pak podléhají pomaleji zkáze.

Antioxidanty

Prodlužují trvanlivost potravin tím, že zabraňují oxidaci některých jejich složek.
Potraviny se pak pomaleji kazí.

Barviva

Potraviny jejich přidáním získají atraktivnější barvu.

Okyselující látky a látky upravující kyselost

Dochucovadla potravin - zvyšují jejich kyselost nebo ji jinak upravují a udržují.

Tavící soli

Používají se při výrobě tavených sýrů - stabilizují směs bílkovin a tuků a sýry se pak lépe roztírají.

Kypřící látky

Těsto jejich přidáním lépe kyne, protože v nich vytvářejí nebo pomáhají vytvářet oxid uhličitý.

Náhradní sladidla

Nahrazují cukr a dávají potravinám sladkou chuť.

Látky zvýrazňující chuť a vůni

Podtrhují a umocňují chuť a vůni potravin.

Zahušťovadla

Zvyšují viskozitu potravin, které pak lépe drží tvar.

Želírující látky

Vytvářejí želé a rosoly.

Modifikované škroby

Používají se jako zahušťovadla. Někdy mohou nahrazovat výživnější složky potravin.

Stabilizátory

Zabraňují dělení potravin na jednotlivé složky a zajišťují stálost barvy, chuti nebo vůně.

Emulgátory

Pomáhají při výrobě emulzí (potravin, skládajících se z několika různě hustých kapalin, například majonéz) a často je i stabilizují.

Nosiče a rozpouštědla

Nosiče pomáhají při přidávání některých jiných éček do potravin. Rozpouštědla extrahují nebo rozpouštějí některé látky.

Protispékavé látky

Po jejích přidání se v sypkých potravinářských výrobcích netvoří hrudky.

Leštící látky

Na povrchu potraviny vytvoří film nebo dodají povrchu lesk.

Balící plyny a propelanty

Plyny, které se používají pro balení potravin (neobsahují kyslík, který některé potraviny oxiduje) nebo pro vytlačování potravin z obalu.

Odpěňovače a pěnotvorné látky

Omezují nebo naopak podporují tvorbu pěny.

Zvlhčující látky

Chrání potraviny před vysycháním a odpařováním těkavých látek.

Plnidla

Zvětšují objem potravin, kalorická hodnota se ale jejich přidáním nezvyšuje.

Zpevňující látky

Jejich přidáním se potravina stane pevnější nebo křehčí.

Sekvestranty

Látky, které v potravinách váží volné ionty kovů a zabraňují tak nežádoucím reakcím.

Látky zlepšující mouku

Zlepšují vlastnosti mouky během pečení (těsto je vláčnější, má větší objem apod.).

Rostlinné gumy

Látky získávané z rostlin, zvyšují viskozitu potravin a vytvářejí gely.

Čiřidla

Látky, které odstraňují v potravinách zákaly.

Nutriční látky

Látky nezbytné pro správný průběh metabolických dějů v lidském těle.

Lubrikanty a látky zabraňující přichycení

Zabraňují přichycení a ulpívání potravin - potraviny se pak v průběhu výroby a skladování „nelepí“. Jejich obsah v potravinách je minimální a nemusí se značit na obalu výrobku.

Aromatické látky

Napodobují přírodní chutě a vůně.

Éčka jsou dnes běžnou součástí potravin a budete jen těžko hledat nějakou, která by je neobsahovala. Některá éčka jsou zdraví zcela neškodná, většímu množství některých jiných by se ale vaše výživa měla raději vyhýbat. Jak se v éčkách správně orientovat? Aby byla vaše strava zdravější, pro vás ve spolupráci s Dr. Terezou Vrbovou, autorkou knihy „Víme, co jíme?“ databázi éček. V ní najdete informace o tom, která látka se pod jednotlivým kódem skrývá, jaký je její účel a jaký je její vliv na vaše zdraví.

Zdroj: http://www.bezkonzervantu.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist