Čtvrtek, 28. března 2024

Na domovní čističky rozdělil Jablonec bezmála tři mil.Kč

Na domovní čističky rozdělil Jablonec bezmála tři mil.Kč

Téměř tři miliony korun rozdělil od roku 2013 Jablonec nad Nisou na dotacích na podporu výstavby malých čistíren odpadních vod. Podporu dosud získalo 52 projektů, posledních sedm za téměř 603.000 korun schválilo nedávno městské zastupitelstvo. Žadatelé mohou získat polovinu potřebných peněz, nejvýše ale 50.000 korun. Zbytek si však mohou od města výhodně půjčit. Žádosti přijímá radnice i v letošním roce, řekl dnes ČTK náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Dotace na výstavbu čistíren odpadních vod poskytuje Jablonec majitelům rodinných a bytových domů z městského Fondu na zlepšení úrovně bydlení od roku 2013. "Myslím si, že je dobře, že jsme tento dotační program vymysleli a zrealizovali, protože z mého pohledu se díky tomu podařilo vyřešit čištění odpadních vod z řady objektů," řekl Vele. Program je určen hlavně majitelům z okrajových částí města, kde není kanalizace nebo by bylo příliš drahé ji tam vybudovat.

Jednou z neproblémovějších lokalit je v tomto směru čtvrť Kokonín, kde žije kolem 1800 obyvatel. Oblast nemá kanalizaci a většina domů vypouští své odpadní vody v rozporu se zákonem přímo do řeky Mohelky, která se hlavně v létě mění v páchnoucí stoku. "I odtud jsme už několik žádostí o dotace na domovní čistírny dostali, museli jsme je ale odmítnout, bylo by to nesystémové řešení," řekl Vele. V lokalitě se připravuje výstavba kanalizace a čistírny odpadních vod, jiné řešení tam proto podle něj není možné, i když se obyvatelé plánovanému projektu snaží zabránit.

Fond na zlepšení úrovně bydlení funguje v Jablonci přes 20 let. Původně z něj radnice půjčovala na opravy domů a bytů. Zájem o půjčky ale v posledních letech v Jablonci klesal a radnice dokonce zvažovala, zda program nezrušit. Nakonec ho zachovala a přidala i nový dotační program. "Program oživilo jednak to, že jsme rozšířili možnosti čerpání a také, že jsme snížili úroky," vysvětlil Vele. Místo šestiprocentního úroku dnes platí lidé městu dvě až 2,45 procenta. Půjčky jsou na tři až sedm let.

Dotační program na podporu výstavby čistíren měla také České Lípa pro majitele rodinných domů z části Častolovice. Každá ze zhruba 50 domácností tam mohla získat až 100.000 korun, o dotaci jich požádalo 27. Na Silvestra program skončil. "Město projekt vyhlásilo na jaře 2013 a několikrát ho prodloužilo, bylo dost času žádost podat," řekl ČTK místostarosta Juraj Raninec (ODS). Radnice chce podle něj projekt vyhodnotit a případně v něm pokračovat v jiných částech města. Do budoucna by tak město mohlo dotace na čističky nabídnout třeba obyvatelům Dobranova nebo Vlčího Dolu, kde by výstavba kanalizace byla příliš drahá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů