Úterý, 19. března 2024

Veřejnost o problémech vody v ČR neví

Za podpory Ministerstva životního prostředí se spouští nová komunikační platforma Voda základ života

Veřejnost o problémech vody v ČR neví

Mezioborová konference na téma Voda a pracovní příležitosti, která minulý pátek proběhla v Praze, nastínila hlavní témata letošního roku: udržet vodu v krajině díky dotacím na mokřady, remízy, rašeliniště a další úpravy v krajině zejména na zemědělské půdě, začít zavádět a v masivním měřítku podporovat technologie na využívání šedé vody, na chytré a úsporné nakládání s vodou nejenom v obcích, ale také přímo v domácnostech, motivovat obce i občany k chytrému využívání vodních zdrojů a zajistit informovanost veřejnosti o problematice vody a její vzdělávání. Jako reakce na poslední dvě zmíněná témata, rezonující mezi odborníky i firmami, byl spuštěn a veřejnosti představen online portál www.vodazakladzivota.cz. Za jeho vznikem a konferencí stojí stejnojmenná nezisková organizace Voda základ života. Akci zaštítil ministr životního prostředí Richard Brabec a tajemník OSN v České republice Michal Broža.

Množství a kvalita vody ovlivňují všechny sféry každodenního života, zaměstnanost nevyjímaje. Problematiku vody v komerčním i neziskovém sektoru u nás i ve světě akcentovala u příležitosti Světového dne vody desítka odborných mluvčích. Nejdůležitějšími tématy konferenčních příspěvků a panelových diskuzí byla nejen voda a pracovní místa, ale výrazně rezonovala i problematika informovanosti společnosti.

Zahraniční mluvčí byli zastoupeni velvyslancem Izraele Garym Korenem. Voda byla základem nového života v Izraeli. ,,75 % odpadních vod v Izraeli je využíváno v zemědělství. Od roku 1964 se spotřeba vody na obyvatele v Izraeli nezvýšila i přes narůstající populaci a její potřebu využívat vodu v zemědělství. Díky průlomovým technologickým inovacím v oblasti, jako jsou odsolování, kapková závlaha či zabezpečení zdrojů vody. Izrael nabízí své know-how státům po celém světě," říká Koren.

Ministr životního prostředí Richard Brabec se dotkl i problematiky informovanosti široké veřejnosti o tématu sucha a vody. ,,Celým dnešním dnem se prolíná nejenom problematika vody a sucha z toho odborného hlediska, ale především otázka informovanosti veřejnosti o tom, jakou má voda cenu, jak ji udržet v České republice, proč musíme realizovat určitá opatření, proč jsou nějaká zvolená řešení lepší než jiná atp. Já jsem si vědom, že je potřeba vytvořit poptávku po tématech vody a problematice, která s ní souvisí, a to nejenom v době katastrof jako sucho nebo povodně, ale jako stálé téma, které přesáhne volební období jedné vlády. I proto jsme stáli u zrodu nového informačního portálu Voda základ života.cz, který pomůže tuto společenskou poptávku vytvořit," dodává ministr Brabec.

Nová informační a edukativní platforma pro všechny, které tematika vody zajímá, tedy nejen pro úzce vyprofilované odborníky, vznikla na doméně www.vodazakladzivota.cz a sociálních sítích Facebook, Instagram a YouTube. Je jedno, z jakého úhlu se kdo z nás o vodu zajímá. Vždy najde odpovědi, jakými jsou analýzy, mapy, statistiky, aktuality, názory, nebo třeba výlety do přírody. Právě proto se projekt snaží pojmout téma pro co nejširší cílovou skupinu. Pro hydrology, meteorology, klimatology, biology a zoology, pro vodáky, turisty, plavce a nadšence do vodních sportů, bruslaře a hokejisty, lyžaře i skibobisty, pro odborníky i laiky. Zkrátka pro každého z nás.

Patronem projektu je Ministerstvo životního prostředí, odbornými garanty pak Výzkumný ústav vodohospodářský TGM, Český hydrometeorologický ústav a Povodí Vltavy, jejichž pracovníci se podílejí i na tvorbě obsahu portálu. Portál Voda základ života vznikl díky generálnímu partnerství společnosti HEINEKEN, která se již delší dobu zajímá o problematiku zásob vody nejen v Česku (stojí například za projektem Naše mokřady - www.nasemokrady.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů