Úterý, 19. března 2024

Kraj Vysočina: Kořenové čistírny pro malé obce

Kraj Vysočina: Kořenové čistírny pro malé obce

Malé obce velikosti do 300 obyvatel, které ať už z ekonomických nebo jiných důvodů nestaví klasickou mechanicko-biologickou čistírnu odpadních vod, můžou zkusit vybudovat kořenovou čistírnu (KČOV). Ta představuje soustavu speciálně upravených jezírek (nádrží) osázených vybranými druhy rostlin, která odpadní vodu z domácností, ale také například z nemocnic, hotelů nebo průmyslových objektů čistí při průtoku hustým porostem. ,,Na Vysočině funguje přibližně deset podobných čističek, například ji využívají v Pavlínově na Žďársku nebo pod chatovou osadou Okrouhlík u Čížova na Jihlavsku. Další malé obce mají zajištěný jiný přírodně blízký způsob čistění svých odpadních vod, jako například biologické rybníky," přibližuje radní Kraje Vysočina pro oblast lesního, vodního hospodářství a zemědělství a oblast životního prostředí Zdeněk Chlád s tím, že pilotní projekty tohoto druhu čistění odpadních vod by se v regionu mohly objevovat do budoucna častěji.

Stavba samotné KČOV, kterou dnes v ČR využívá přibližně 500 obcí, je levnější variantou než klasická mechanicko-biologická čistírna. Navíc obec může počítat s levnějším provozem tohoto zařízení, naopak nevýhodou jsou velké nároky na plochu - na jednoho řešeného obyvatele připadá pět až deset metrů čtverečních plochy. Zhruba po 20 letech je pak zpravidla nutná výměna náplně filtračního pole a rostlin, která je nákladnější. ,,Vzhledem k těmto parametrům je kořenová čistírna jednou z variant řešení čištění odpadních vod hlavně pro menší obce, které mají stávající jednotnou kanalizaci a nemají reálnou možnost vybudovat novou oddílnou - splaškovou - kanalizaci zakončenou klasickou čističkou," vysvětluje radní Zdeněk Chlád a dodává, že je nutné počítat s tím, že kořenová čistírna odpadních vod má nižší účinnost v odbourávání znečištění z odpadních vod než klasická mechanicko-biologická čistička, hlavně co se týká živin.

Náklady na výstavbu kořenové čistírny odpadních vod se pohybují v jednotkách milionů korun. Provozní náklady za deset let činí podle odborných propočtů zhruba 400 tisíc korun. Na výstavbu kořenové čistírny odpadních vod mohou obce využít prakticky všechny dostupné dotační tituly - OPŽP, MZe, ale i dotační tituly kraje - grantový program Fondu Vysočiny Čistá voda 2016, který je určený na podporu pořízení studií a projektových dokumentací, a Zásady ZK pro poskytování dotací na infrastrukturu vodovodů a kanalizací určené pro podporu realizace vlastních staveb.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů