Pátek, 29. března 2024

Zásmuky a Nový Jáchymov by mohly dostat peníze na sanace skládek

Zásmuky a Nový Jáchymov by mohly dostat peníze na sanace skládek

Zásmuky na Kolínsku a Nový Jáchymov na Berounsku by mohly dostat od kraje peníze na sanace nezabezpečených skládek. Dotace na spolufinancování v celkové výši 15,7 milionu korun dnes schválili krajští radní, jejich přidělení ještě musejí odsouhlasit zastupitelé. ČTK to dnes sdělila Helena Frintová z krajského úřadu.

Z podloží skládky v Novém Jáchymově se uvolňují do potoka zejména železo a mangan a ohrožují podzemní zdroje pitné vody. Projekt rekultivace skládky za 35,6 milionu počítá s terénními úpravami, překrytím nepropustnou ochrannou folií a vrstvou zeminy a výsadbou dřevin. V případě získání dotace z Operačního programu Životní prostředí by obec musela doplatit 5,5 milionu korun, což je nad její možnosti. Proto požádala kraj o příspěvek.

O finanční pomoc žádá hejtmanství opakovaně také město Zásmuky, v jehož katastru je bývalá skládka odpadů z výroby syntetického ethylvanilinu, který naposledy produkoval státní podnik Arovanillon Zásmuky. Tento výrobce však v roce 1996 zanikl a následní vlastníci pak již získávali majetek bývalého státního podniku bez závazků ke skládce Vlčí důl. Před několika lety se zjistilo, že fenolové a ropné výluhy volně vytékají z opuštěné skládky a zamořují okolní pozemky i přilehlý vodní tok.

Krajské zastupitelstvo už v roce 2012 schválilo spolufinancování sanace ve výši deseti procent nákladů. Kvůli snížení dotace však město od projektu upustilo. Nyní chce o peníze z Operačního programu Životní prostředí žádat znovu, náklady se odhadují na 107 milionů Kč. Projekt navrhuje vybudování podzemní těsnicí stěny, uzavření skládky shora, rekultivaci povrchu či výstavbu odvodnění. Počítá se se spolufinancováním 16,3 milionu korun, což ale není v možnostech města. "My bychom jim rádi pomohli, ale je to možné pouze do výše uvedené ve vypovězené smlouvě z roku 2014, tedy do částky 10,2 milionu korun," uvedl hejtmanův náměstek Marek Semerád (ČSSD).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů