Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo chce řešit sucho dotacemi lidem na retenční nádrže

Ministerstvo chce řešit sucho dotacemi lidem na retenční nádrže

Ministerstvo životního prostředí chystá dotační program pro domácnosti, který bude zaměřený na hospodaření s dešťovou vodou. Novinářům to dnes v Lednici na Břeclavsku řekl při setkání ministrů a zástupců z úseku životního prostředí Visegrádské čtyřky, Rumunska a Bulharska ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Program má pomoct řešit problémy se suchem, které ČR trápí.

Podle Brabce by v něm byly stovky milionů korun, které by lidé mohli ještě letos využít na retenční nádrže. Ministerstvo zatím jedná o celkové výši peněz a také o tom, zda bude program celoplošný, nebo jen pro oblasti nejvíce postižené suchem. Patří mezi ně například Jihomoravský kraj.

Ministerstvo se podle Brabce inspirovalo u kotlíkových dotací, z nichž lidé dostávají velkou část peněz na pořízení nových ekologičtějších kotlů na vytápění v rodinných domech. "Něco podobného chceme udělat pro vodu. Lidem bychom nabídli podporu při pořízení retenčních nádrží. Řada obyvatel už je dnes má na zahradách, ideálně zakopané pod zemí. Vodou používají nejen na zalévání, ale také na splachování záchodů," uvedl Brabec.

Na trhu jsou podle Brabce retenční nádrže o velikosti několika krychlových metrů. "Tyto nádrže průměrně stojí včetně práce kolem 20.000 korun. My bychom rádi dali dotaci minimálně padesát procent, ale její přesná výše se ještě finalizuje," dodal Brabec s tím, že ministerstvo se na to snaží získat peníze ze Státního fondu životního prostředí.

"Měly by to být až stovky milionů korun, ale neřeknu přesně kolik, protože to zatím vyjednáváme. Ještě navíc diskutujeme o tom, zda to zavést plošně v rámci celé republiky, nebo jestli bychom vybrali jen regiony, které mají problémy s vodou a obcím vysychají studny. Určitě by mezi ně patřila jižní Morava, kde je se suchem velký problém," doplnil Brabec.

Ministerstvo letos vymezilo už 50 milionů korun pro podporu obcí do 500 obyvatel, které tíží sucho. Peníze mohou získat projekty, které například využijí srážkovou vodu jako užitkovou, nebo vyčistí a oddělí vody různého původu. Obce mohou žádat do konce června.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů