Pátek, 19. dubna 2024

V Ostravě ve středu startuje dvoudenní filmový festival o přírodě

 V Ostravě ve středu startuje dvoudenní filmový festival o přírodě

V Ostravě ve středu začne dvoudenní filmový festival T-film, který mapuje současný stav přírody. Tématem letošního čtvrtého ročníku mezinárodní přehlídky je svět rostlin. Do soutěže se přihlásilo rekordních 53 dokumentů z 18 zemí světa. Tuzemští tvůrci poslali do soutěže 13 snímků, řekla ČTK mluvčí festivalu Hana Šromová.

"Do letošního ročníku je přihlášeno 53 snímků nejen ze států Evropy, ale i Afriky či Ameriky. Je skvělé, že se podařilo shromáždit tolik filmů a ještě tak tematicky rozmanitých," uvedl porotce Tomáš Vojkůvka.

Festival se bude konat ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovice a vedle filmové přehlídky tradičně nabídne i doprovodný program. Středa bude zaměřena na žáky základních škol, pro které jsou připraveny například přednášky o rostlinách nebo o zahrádkářství. Pro střední školy bude ve čtvrtek na programu například vystoupení popularizátora vědy Michaela Londesborougha.

Promítání festivalových snímků pro veřejnost bude ve středu od 16:00 a je přístupné zdarma. Slavnostní vyhlášení vítězů a zakončení festivalu za účasti herce Ondřeje Vetchého, který se letos ujal role prezidenta festivalu, se uskuteční ve čtvrtek od 18:30.

Loni odborná porota hodnotila přes 30 dokumentů. Hlavní festivalovou cenu získal Michal Gálik za snímek Na křídlech divokých koní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů