Úterý, 19. března 2024

Vídeň investuje do modernizace čističky až 250 mil. eur

Vídeň investuje do modernizace čističky až 250 mil. eur

Jednou z oblastí, ve kterých se Rakousko řadí mezi světovou špičku, jsou technologie životního prostředí, především pak jejich využití při úpravě odpadních vod. Město Vídeň připravuje modernizaci své hlavní čističky odpadních vod, přičemž ale již nyní zařízení patří mezi nejmodernější na světě. Investice v hodnotě přibližně 250 mil. eur do roku 2020 by měla přispět k lepšímu využití odpadních produktů. Tato čistička odpadních vod, která je majetkem města Vídně, je zodpovědná za čistění veškeré komunální odpadní vody z celé Vídně.

Zařízení na čištění vody a kanály byly postaveny téměř nové v roce 1993. Modernizace čističky na nejnovější stav proběhla před více než 10 lety. Nové úpravy jsou tedy nezbytné. Investice bude financována především Evropskou investiční bankou (EIB), zbytek prostředků pak pokryjí bankovní půjčky. Náklady by vzhledem k životnosti 25 let měly být umořeny za 12 až 14 let.

Vedle modernizace tzv. biologické fáze čištění by měla být dále mezi lety 2017 a 2019 vybudována zařízení na nejmodernější zpracování kalů. Místo toho, aby byl při čištění kal pouze spálen, nechá se laicky řečeno rozložit. Při tomto procesu vzniká metan. Takto uvolněný plyn bude přiváděn do kogenerační jednotky, která vyrábí elektřinu a využívá teplo při energeticky náročném procesu čištění odpadních vod. Čistička odpadních vod v Simmeringu spotřebuje ročně 60 gigawatthodin, což je přibližně 0,8 % spotřeby energie celé Vídně. Chystanou modernizací by mělo být ušetřeno 7 až 8 mil. eur.

Zdroj: Wirtschaftsblatt

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů