Úterý, 16. dubna 2024

29. červenec - Mezinárodní den tygrů

Podle některých příběhů jsou posvátnými strážci pralesů. Jenže jejich životní prostor surově zabírají lidé. Ještě před sto lety žilo v divočině kolem sta tisíc tygrů, nyní jich zbývají necelé tři tisíce. Na 29. července proto připadá Mezinárodní den tygrů, který upomíná na drastické mizení největší kočkovité šelmy.

29. červenec - Mezinárodní den tygrů

Den tygrů byl stanoven na 29. července během mezinárodního Summitu tygrů v roce 2010, aby přilákal pozornost k těmto ohroženým zvířatům. Posláním dne je získat světovou podporu pro ochranu přirozeného životního prostředí tygra.

Kácení pralesů a pytláci

Největší kočkovitá šelma, která byla minulosti v mnoha poddruzích rozšířena prakticky po celé Asii, od Turecka až po Indonésii, je dnes hlavně kvůli člověku ohroženým druhem. Některé poddruhy již byly úplně vyhubeny. Tygři především doplácejí na kácení deštných pralesů, místo kterých se zakládají rýžová pole nebo čajové plantáže.

,,Zůstaly jenom deštné pralesy v horách, ale lesy v nížinách, které byly přirozeným prostředím pro tygry nebo orangutany, už téměř zmizely," říká Matthew Hansen z Univerzity v Marylandu. Nejdokonalejší predátor přišel už o víc než 90 procent území. Zbyly mu jen izolované ostrůvky, na kterých je sám snadnou kořistí pro pytláky.

Bývá zabíjen pro vzácnou kožešinu, vnitřní orgány i kosti. Ty se pašují do Číny, kde věří, že léky a masti z nich zázračně uzdravují. Přestože pytlákům hrozí vysoké tresty, ročně usmrtí několik stovek vzácných zvířat. Do boje za záchranu tygrů se v posledních letech společně pustili v Rusku, Thajsku nebo Indii, kde dokonce kvůli rozšíření rezervací přestěhovali celé vesnice. Do Roku tygra v roce 2022 chtějí počet zvířat zdvojnásobit.

Více na stránkách Tiger Day.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů