Pátek, 29. března 2024

Dosáhne vaše obec na Oskara? Arnika opět ocení ty, které produkují nejméně odpadu

Dosáhne vaše obec na Oskara? Arnika opět ocení ty, které produkují nejméně odpadu

Dobré výsledky by neměly zůstat nepovšimnuty. Podle spolku Arnika to platí i pro hospodaření s odpady. Kolik kilogramů odpadu na osobu obec ročně vyprodukuje? Existuje možnost třídit bioodpad? Kolik domácnost i celé město za odpady zaplatí? To jsou otázky, které Arnika položí, než rozhodne, jaké obce si zaslouží získat Odpadového Oskara 2016. V druhém ročníku soutěže budou v průběhu léta vyhlášeni vítězové v jednotlivých krajích i vítěz celorepublikový. I když je v Česku produkce směsného odpadu stále asi o třetinu vyšší než v Německu nebo Rakousku, existuje mnoho obcí, kterým se podařilo dosáhnout vynikajících hodnot pod 150 kilogramů na osobu za rok. Není nouze ani o inovativní a inspirativní způsoby, jak se lze s odpadovým hospodářstvím obce vypořádat. Chystá se navíc celá řada zásadních změn, které by měly obce k hospodárnějšímu chování motivovat.

Více informací k nalezení na webu Arniky http://arnika.org/odpadovy-oskar

Limit 150 kilo na osobu organizátoři soutěže zvolili proto, že to je hodnota, které se se daří dosahovat i v sousedních státech, v Česku je ale většinou tato meta stále vzdálená. Arnika se ale nezajímá pouze o absolutní čísla, protože soutěž má stejně jako loni 2 kategorie.

,,V první kategorii bude pořadí obcí stanoveno na základě absolutní hodnoty produkce směsného komunálního odpadu, přičemž bude vzata v úvahu i velikost obce (obce do 1000 obyvatel, obce od 1001 do 5000 obyvatel, obce nad 5001 obyvatel). U malých obcí lze očekávat nejlepší výsledky do 50 kilogramů na jednoho obyvatel, u velkých měst se nejlepší výsledky blíží ke 100 kg. V druhé kategorii vybere odborná komise obce, které mohou ostatním sloužit jako příklad dobré praxe. Kromě toho, že tyto obce musí mít produkci směsných odpadu pod 150 kilogramů na osobu a rok, musí být i inspirací pro ostatní. Jsme přesvědčeni, že konkrétní tipy, jak předcházet vzniku odpadu a dobře ho třídit, ocení i v jiných sídlech. Dobře nastavený systém totiž přináší peníze do obecní pokladny a přitom nezatěžuje občany vysokými poplatky," říká odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství Ing. Milan Havel.

Letošní ročník soutěže se ponese mimo jiné ve znamení celé řady zásadních legislativních změn, která se dotknou všech a obce by se na ně měly připravit.

,,V současnosti probíhá vypořádání připomínek k připravovanému novému zákonu o odpadech, který na podzim bude předložen k projednání do parlamentu. Současný vývoj jednání naznačuje, že aby obce nemuseli platit vysoké poplatky za uložení směsného odpadu na skládky (nárůst z 500 na 1850 Kč za 1 uloženou tunu), budou muset jeho produkci snížit alespoň pod 150 kg na 1 obyvatele a rok. Od roku 2024 bude také na skládky možné ukládat jen komunální odpady s nízkou výhřevností a malou respirační aktivitou AT4 (slouží k hodnocení biologické stability odpadu)," komentuje současný stav přípravy nového zákona o odpadech Havel.

Z předběžného průzkumu Arnika zjistila, že stejně jako v minulém ročníku umí nízké produkce směsného komunálního odpadu dosahovat jak obce s jen několika desítkami či stovkami obyvatel, tak i desetitisícová města jako Chomutov, Jablonec nad Nisou, Písek, Klatovy, Ostrov nad Ohří, Kyjov, Fulnek a další. S tím, jak města začínají třídit bioodpady, roste i úroveň recyklace. Mnoho měst již dnes recykluje 50 % svých odpadů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů