Pátek, 29. března 2024

Nová kozomínská elektrárna může zásobovat až 3000 domácností

Nová kozomínská elektrárna může zásobovat až 3000 domácností

Nová elektrárna společnosti BOR Biotechnology v Kozomíně na Mělnicku může zásobovat až 3000 domácností, měsíčně vyrobí 1000 megawatthodin elektřiny, dodává ji do elektrické sítě. Technologie elektrárny je ekologická, funguje na principu zplynování dřevní štěpky. Nyní je elektrárna tři měsíce v ostrém provozu. ČTK o tom informovala Dana Filipová z komunikační agentury.

Při loňském zkušebním provozu elektrárny, která stojí u bývalého vepřína, si někteří obyvatelé stěžovali na hluk i zápach. Oba problémy provozovatel ve spolupráci s obcí odstranil. "Stanovené limity nejenže nepřekračujeme, ale navíc se snažíme tyto projevy eliminovat vysoko nad rámec legislativních povinností," uvedl místopředseda představenstva společnosti BOR Biotechnology Oliver Garaj. Podle něj mohou obyvatelé společnost kdykoliv informovat o sebemenší pachové či hlukové zátěži a technici budou problém řešit.

Zplynování štěpky má oproti klasickému spalování vyšší účinnost a obejde se bez kouře, prachu a sazí. Technologie vyvinutá českými firmami a českými vědci z Vysoké školy chemicko-technologické a Akademie věd má také vyšší účinnost při výrobě elektrické energie, a to až 36 procent. Zájem o technologii tak mají i energetici ze zahraničí. "Již jsme tu měli na exkurzi delegace z Číny, Turecka, Kanady, Itálie, Švýcarska i dalších zemí," uvedl předseda představenstva společnosti BOR Biotechnology Přemysl Kotouček.

Společnost také chce nedaleko elektrárny vybudovat papírnu s výrobou takzvaného tissue papíru, což je polotovar pro zhotovení toaletního papíru, papírových kapesníků, utěrek a ubrousků. Papírna by brala energii z elektrárny a dokázala by pokrýt asi čtvrtinu spotřeby v ČR.

Češi podle informací vedení společnosti spotřebují více než 100.000 tun těchto papírenských výrobků ročně, přičemž pouze necelých deset procent se vyrábí v ČR. "Česká republika vyváží tříděný odpadní papír, z něhož v zahraničí vyrobí role tissue papíru, které pak zase nakupujeme a vozíme zpátky. To je jak neekonomické, tak neekologické," dodal Kotouček.

Stavba papírny by mohla začít nejdříve příští rok, vzniknout by zde mělo asi 50 pracovních míst, hodnota investice je půl miliardy korun.

Sandra Bejšáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů